Ter illustratie: een vaccinatie in de bovenarm.
Ter illustratie: een vaccinatie in de bovenarm. Foto: Aangeleverd

De kant langs

Gevoeligheden


Nu de corona-beperkingen worden teruggeschroefd kunnen we straks weer bij elkaar op de verjaardag. Maar hoe ging dat met zo’n jarigheid ook alweer? Dat je met de jarige, zijn of haar familie en vrienden bij elkaar zit en er met elkaar een gezellige avond van maakt.


Klinkt allemaal heel eenvoudig, zolang het bij gezellig keuvelen blijft en niet ontaardt in verhitte discussies of zelfs ruzie. Ik herinner me een verjaardag bij onze buren waarop de amicale sfeer omsloeg in een heftige woordenwisseling. Mijn vaders rechtse standpunten botsten frontaal met de socialistische ideeën van de schoonvader van de buurman. Het werd er niet gezelliger op.


Lang geleden, niets nieuws onder de zon dus. Wel heb ik het idee dat in het voorbije jaar de lontjes bij menigeen wat korter zijn geworden. Oppassen dus. Voor je het weet dienen zich grote meningsverschillen aan die een stempel drukken op de avond. Wees zorgvuldig bij het kiezen van een onderwerp. Daarom enkele tips over gevoelige items die je op verjaardagen beter kunt vermijden.


Vaccinatie. Je hebt hartstochtelijke voorstanders, die de naald liefst eigenhandig in hun arm zouden steken, maar ook tegenstanders. Minder talrijk, maar vaak bijzonder stellig in hun overtuiging. Ze voeren allerlei argumenten aan om zich niet te laten overtuigen van de grote meerwaarde van zo’n anti-corona prik. Ik ken ten minste één geval waarin een voorstander die in een heftige discussie met een tegenstander raakte, boos de verjaardag verliet. Niet over beginnen dus.


Windmolens, ook zo’n heikel punt dat je beter niet kunt aanroeren. Wie vóór is, is vóór, wie tegen is tegen. Daar zit niks tussen. Je kunt praten als Brugman, maar hen echt niet van gedachte laten veranderen. Dat frustreert en een paar potjes bier verder zijn de rapen gaar. Vermijd windmolens!


Drukte het eiland. Het is een gevoel, en dat zit diep. Dan helpt praten niet. Als jij met je verlangen naar de rust van weleer aan de praat raakt, bijvoorbeeld met een ondernemer uit het toerisme of aanverwante tak, die het allemaal wel vindt meevallen, dan draait het al snel uit op welles-nietes. Gezellig is anders.


Het zal je maar gebeuren dat op een verjaardag een mountainbiker aan de praat raakt met een wandelaar. Die laatste ergert zich groen en geel aan die fietsers die crossend en hijgend over “zijn” of “haar” wandelpad sjezen. De MTB’er vindt juist dat zijn sport meer vrijheid moet krijgen in bos en duinen en klaagt over vijandig gezinde wandelaars. Pijnlijk.


Het klimaat, letterlijk een hot item. Ontkenners van de opwarming van de atmosfeer, stijging van de zeespiegel en noem maar op, voelen zich gesterkt door het koude voorjaar. Hoezo opwarming van de aarde? Tja, zo’n ontkenner laat zich niet zomaar omturnen. Zoals je een trouw supporter van Feyenoord nooit van z’n leven in het Ajax-kamp zal krijgen. “Geen haar om mijn hoofd!”


Zo zijn er heel wat onderwerpen die de gezelligheid kunnen ondermijnen: zonne-akkers, toeristische slaapplaatsen, zilte landbouw, woningbouw, alcohol, handhaving, etc.


Je moet op zo'n verjaardag wel ergens over praten, anders duurt de avond wel erg lang. Gelukkig zijn er ook onderwerpen waar je je vingers niet zo snel aan brandt, waarover iedereen wel iets heeft te zeuren: het weer, de belasting, de gemeente en - last but not least - de krant. Ik wens iedereen veel gezelligheid.


Gerard