SomPop.
SomPop.

Rechter buigt zich over rechten Sompop

De bestuursrechter gaat beoordelen of de gemeente correct heeft gehandeld door de vergunning voor het houden van een popfestival in 2019 aan Sompop te gunnen.


Dat was de uitkomst donderdag van een zitting bij de rechtbank in Haarlem in een zaak aangespannen door Jeroen Schoo van Sommeltjespop.

Schoo was naar de rechter gestapt om de vergunning aan te vechten die Sompop in 2019 van Texel had gekregen. "Ze hebben mijn idee en festival gekaapt. Dat doet veel pijn.'' Schoo bedacht het popfestival in 2004 en kreeg toestemming het te organiseren. Vanaf 2006 deed hij dat met stichting Sommeltjespop, die hij had opgericht. Dat ging tien jaar goed. Vervolgens kwam de Stichting Evenementen Texel (SET) in beeld, die het popfestival daarna uitvoerde met Schoo als ingehuurde programmeur en organisator. Daarna scheidden de wegen van de Texelaar en SET zich door onenigheid.

Boos

In 2018 vroeg de nieuw opgerichte Stichting Sompop toestemming aan de gemeente om het festival te mogen organiseren en ook in 2019 kwam het popfestival op de Evenementenkalender. Schoo had het toen zelf weer willen organiseren onder de noemer van zijn eigen Stichting Sommeltjespop. Die had hij speciaal voor dit doel weer opgericht. Maar burgemeester Uitdehaag zag Sompop als de voorzetting van de oorspronkelijke stichting Sommeltjespop en die mocht de kar gaan trekken in 2019. Schoo is daar boos over. "Ze hebben mij geestelijk leed toegebracht. Dit was mijn kindje. Het is gewoon ordinair van me afgepakt.''

Niet gekaapt

Schoo is bang dat hij er nooit meer tussenkomt. De gemeente is namelijk van plan het popevenement tot in lengte van jaren door Sompop te laten organiseren. En dat vinden de advocaat van Schoo en hijzelf in strijd met het bestuursrecht. Bestuurslid Robert Graaf van Sompop zei dat Schoo door hen op de hoogte was gebracht van de situatie in 2018. "Hij was het er niet mee eens dat wij het gingen doen, maar dat is weer een ander verhaal. Hij is wel degelijk door ons ingelicht.'' Van kapen was volgens hem geen sprake. "In 2018 heeft hij geen aanvraag ingediend om het festival te organiseren. Daarom mochten wij het doen van de gemeente.''

Consequenties

De rechter moet zich nu officieel buigen of het in 2019 goed is gegaan met de toekenning van de vergunning aan Sompop. Dat lijkt onzinnig, maar het kan volgens Schoo consequenties hebben voor de toekomst. De gemeente vindt dat er niets aan de hand is. "De burgemeester heeft correct gehandeld volgens de regels die we hebben." Uitspraak in juli.