Wezenspyk is één van de deelnemende bedrijven.
Wezenspyk is één van de deelnemende bedrijven. Foto: Evalien Weterings

Texelse Zomermarkt

De Zomermarkten in Den Burg krijgen een andere opzet. Hierbij komt er nog meer nadruk te liggen op Texelse producten. Inschrijven voor de markten kan tot 15 juni. De markten zelf beginnen op 14 juli.

"We hadden natuurlijk al iedere week een ander Texels thema. Maar de markten in de vorm zoals men dat gewend is, zijn niet mogelijk. Wij zijn toen met de Zomermarktcommissie gaan kijken naar wat wel kan en niet naar wat niet kan. We willen ruimte bieden voor Texelse producten in de breedste zin van het woord. Van kaas en vlees tot aan kunst. We moeten wel een doorstroom locatie blijven, dus een muziekpodium kan niet. De hele Groeneplaats en de Vismarkt worden straks gevuld met Texelse producten. Zo doen Wezenspyk en de Texelse Zuivelboerderij mee, bakt Haker hamburgers, De zelfpluktuin is er met Texelse friet en aardbeienshakes, Wilt met Texelse lederen tassen, De Razende Bol met bollen en ingemaakt fruit/sap. Er komt iemand met zelfgemaakte “ zeeknuffels. Iedereen kan zich bij ons melden via markt@winkelhartvantexel.nl", vertelt Marrie Winkel van de Zomermarktcommissie.

De leden van Den Burg, Winkelhart van Texel ontvangen deze week een brief met de informatie en de uitnodiging om met Texelse producten/ bedrijven deel te nemen. "We hebben gekeken hoe we ons konden onderscheiden. Een markt met alleen maar echt Texelse producten is er nog niet op wekelijkse basis in een tijd dat de vraag naar lokale producten juist toeneemt. Met dat idee zijn we aan de slag gegaan", vertelt Bianca Kaercher van het Winkelhart. Marrie vult nog aan: "Als mensen twijfelen of het product dat ze aanbieden wel voldoet aan de eisen van de opzet, kunnen ze altijd even contact opnemen. We denken graag mee. Het is wel belangrijk dat mensen zich snel opgeven, want wie eerst komt, wie eerst maalt. Het liefst hebben we deelnemers die er alle acht weken zijn, maar een enkele keer is ook mogelijk."

Vaste gasten

Er zijn ook vaste gasten die al jaren een kraam hebben op de zomermarkt, zij worden volgens Marrie en Bianca niet vergeten. "Die komen altijd en willen ook graag komen. Zij krijgen ruimte aan de Parkstraat, zodat ze gewoon een plekje hebben."

Vrijwilligers

De Zomermarktcommissie is nog op zoek naar mensen om het team te versterken. "Zowel een extra marktmeester als mensen die willen helpen met de voorbereidingen en op de dag zelf. Alle hulp is welkom, we moeten het toch samen doen. Twijfel niet en geef je op, ook dit kan via het genoemde emailadres", besluit Marrie.