Achter de schermen

Plein-Dat-Nooit-Af-Is


Misschien goed om toch eens 'een idee' in de markt te zetten; midden op Texel ligt een toeristische attractie van topformaat die alleen nog even op de juiste manier ontdekt moet worden. De kenmerken; geen mens die zich herinnert wanneer de eerste werkzaamheden ooit begonnen en geen mens die weet wanneer het werk ooit klaar is. De wereldberoemde Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona waar al ruim twee eeuwen aan wordt gebouwd? Ook die ja, maar ik heb het hier over de Groeneplaats in Den Burg.

Al jarenlang loop ik dagelijks over dit plein van en naar de krant en ik weet inmiddels niet beter dan dat er ergens wordt gesleuteld. Plein open/dicht, nieuwe bestrating erin (of er weer uit), sloop, nieuwbouw, parkeerplaatsen die verdwijnen, bomen die gaan en komen, park dat op de schop gaat en ga zo maar door. Het was tijdenlang echt elke ochtend een verrassing om te zien waar er nu weer werkzaamheden waren. Die beroemde kathedraal in Barcelona was er bijna niets bij.

En ook bij de Groeneplaats weet je dat - net als in Barcelona - het werk nog lang niet gedaan is. Nieuwbouw Karseboom, aanstaande nieuwbouw in de Kantoorstraat, een Binnenburg die misschien nog een keer open gaat, twee banken waar zich nu weer veranderingen afspelen en op langere termijn wellicht nieuwbouw op de hoek Groeneplaats/Parkstraat. Het gaat nog wel even door...

Dat moet toch een prachtige voedingsbodem zijn voor de VVV om de Groeneplaats als het 'Plein-Dat-Nooit-Af-Is' bij toeristen in de markt te zetten? Elke keer dat je op Texel bent even naar dat beroemde plein in Den Burg om te zien waar er nu weer wordt gebouwd of gegraven. Selfie van jezelf met het plein, kopje 'wat-is-er-deze keer-veranderd-koffie' op het terras en door naar het volgende.

Net zoals je in Kopenhagen even naar het beeld van de kleine zeemeermin gaat, in Brussel naar Manneken Pis, in Parijs naar de Eiffeltoren of in Barcelona naar de Sagrada Familia. En straks dus ook naar het 'Plein-Dat-Nooit-Af-Is' in Den Burg. Topattractie van formaat, nu al!


Jeroen van Hattum :-)