Impressie van het nieuwe woonhuis bij het Maartenhuis.
Impressie van het nieuwe woonhuis bij het Maartenhuis. Impressie: Negen Graden Architecten

Maartenhuis bouwt nieuw vijfde woonhuis op terrein aan Ruijslaan

Woon- en werkgemeenschap het Maartenhuis bij De Koog gaat een vijfde woonhuis bouwen. Dat komt op de plek waar tot een jaar geleden huis Maarten stond.

Het nieuwe woonhuis - dat nog een naam moet krijgen - krijgt acht appartementen en het kantoor van de woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking wordt er ondergebracht.

De nieuwe appartementen zijn bestemd voor mensen die in feite op zichzelf kunnen wonen, maar tegelijkertijd nog wel zorg nodig hebben als steuntje in de rug. Volgens directeur Franck van den Broeck van het Maartenhuis bleek daar een paar jaar geleden behoefte aan te zijn toen woonhuis Iona op het terrein van het Maartenhuis aan de Ruijslaan werd gebouwd.

Het nieuwe huis krijgt de uiterlijke kenmerken van huis Iona dat in 2017 in gebruik werd genomen. Het ontwerp wordt volgens Van den Broeck verder afgestemd op de nabije omgeving. Het nieuwe huis wordt net als Iona gebouwd door Bouwbedrijf Frans Zegel uit Oudeschild en het wordt eveneens ontworpen door Negen Graden Architecten uit Amersfoort. Met de komst van het nieuwe huis, goedgekeurd door het zorgkantoor, is een investering van twee miljoen euro gemoeid. Er komen vier appartementen op de begane grond en vier appartementen op de eerste verdieping. Het nieuwe huis krijgt in tegenstelling tot de andere woonhuizen (Brendaan, Avalon, Michaël en Iona) geen gemeenschappelijke keuken en centrale huiskamer. De bewoners wonen op zichzelf, hebben een eigen keuken/slaapkamer/woonruimte en kunnen als er wat is een beroep doen op de begeleiding van woonhuis Michaël. Er worden voor de bewoners ook individuele zorgpakketten samengesteld.

De nieuwbouw moet de medewerkers van de woon- en werkgemeenschap ook wat meer armslag geven. Het kantoor - dat nu nog in huis Michaël zit - is aan de krappe kant waardoor er naar uitbreiding is gezocht. "Dan kunnen op de plek waar we nu zitten in de toekomst wellicht twee nieuwe woonruimten worden gerealiseerd."

Er ontstond ruimte voor de nieuwbouw nadat vorig jaar huis Maarten was gesloopt. Dat woonhuis (in 1953 gebouwd als het Kinderdok van de NDSM) was in 1980 het eerste huis van de Camphillgemeenschap toen die zich op Texel vestigde. Woonhuis Maarten, dat verouderd was, raakte in 2017 buiten gebruik nadat de vijf bewoners naar Iona waren verhuisd. De nieuwbouw moet in 2022 klaar zijn. De intake voor nieuwe bewoners is recent van start gegaan.