Wat ik zeggen wou

‘Groen’ verpleeghuis


Wij lezen in de Texelse Courant dat de gemeente voornemens is een groen verpleeghuis te realiseren aan de Gasthuisstraat/Beatrixlaan. Vooral dat groen in de tekst maakt ons nieuwsgierig maar ook alert. In de krant lezen wij dat de buitenruimte in het ontwerp meegenomen wordt, en dat ‘alle ingrediënten van duurzaamheid bij elkaar komen’. Wat wordt daar precies mee bedoeld? Wij lezen niets over het groen (bomen, struiken, gras en bloemen), wat ook te maken heeft met duurzaamheid. En wat tevens nodig is om een prettige omgeving te creëren voor de bewoners en een impuls voor de biodiversiteit.


We zijn zeer sceptisch, want we hebben te vaak moeten toezien hoe het reeds bestaande mooie groen, in één klap werd vernietigd, om daar dan wat plantjes voor terug te zetten en een enkel zielig boompje. Vaarwel groen, hoi steen! Het bestaande groen om de Vrije School is mooi en vol. Er staan een aantal prachtige grote bomen. Wij hopen met smart, dat die toch echt blijven staan. Want laten we wel zijn….het is voor de bewoners (én personeel) toch veel fijner om tegen mooie bloemen en struiken aan te kijken en te luisteren naar de lijsters in de bomen, dan de hele dag staren naar al het voorbij razende verkeer?


Er komen ook parkeerplaatsen bij. Maar er zijn al een flink aantal plekken gemaakt, daarvoor is een ‘groentje’ opgeofferd. Door Omring zelf worden we ook niet persé gerustgesteld. Op hun site lezen we de doelstellingen die de organisatie voor ogen heeft. En daarin vinden we niets terug over de duurzaamheid, zoals wij die hebben geschetst. Integendeel, er wordt totaal niet gerept over het groen in- en rondom het gebouw. Tegelijkertijd beweert de heer Frido Kraanen, lid van de raad van bestuur van Omring, dat je niet om duurzaamheid heen kunt als je in de gezondheidszorg werkt. Dat is een terechte uitspraak, als het dan ook betekent dat het om een totaalbeeld gaat, dus inclusief het zo belangrijke groen.


Wij herkennen daarin ook de boodschap van het nieuw te realiseren gezondheidsplein, die eerder in de krant pleitte voor duurzaamheid en dat de natuur en landschap met elkaar verweven worden in het gebouw. Wij blijven erbij dat het een kromme manier is om eerst alles plat te gooien en daarna duurzaamheid in te zetten. Het moet juist andersom! Het is niet meer van deze tijd. Want zoals men inmiddels wel weet, staat Nederland in de top vijf van Europese landen die bijdraagt aan de ontbossing. Dat is nogal wat. Het vernietigen van onze natuurlijke omgeving staat niet op zich, maar tast ons hele bestaan aan. We kunnen hier op Texel meedoen aan deze kapgekte, maar we kunnen het ook niet doen en ons eiland mooier en gezonder maken door een rijke natuur te behouden, te vermeerderen en verzorgen.


Mw. Froukje van Rossem-Klomp gaf via de krant al een prachtige voorzet, door heel veel lindebomen te planten op de Groeneplaats, zodat er verbinding ontstaat met het parkje. Dat is op zich niet nieuw. Eerder werd deze suggestie al eens geopperd. Veel groen dus. En ja, wat is er op tegen?


Simone Dros en Pieternel Geurtz,

namens Partij voor de Bomen Texel