Streep door plannen

downtownwoningen

Het realiseren van de woningen voor Stichting Down Town voor mensen met een verstandelijke beperking op de plaats van de toenmalige Kompasschool is van de baan. Uit een haalbaarheidsstudie van Woontij blijkt het financieel niet haalbaar, bovendien waren er de nodige bezwaren uit de buurt. Er wordt nu gekeken naar het aanpassen van de locatie aan de Burgerhoutstraat.

De kwestie kwam aan het licht na een open brief van Mariët Roeper van zorgboerderij Plassendaal. Zij schrijft onder meer: "Twee weken geleden kwamen onze collega’s met een verstandelijke beperking zwaar in mineur aan op de boerderij, sommigen zelfs in tranen. Dat is heel uitzonderlijk, want op wat opstartproblemen en een incidenteel ochtendhumeurtje na zijn ze meestal vrolijk met een aanstekelijke energie. De reden van het verdriet was dat het woonproject van stichting Down Town op het voormalig terrein van de Kompasschool niet doorgaat. Vijf van onze mensen zouden er gaan wonen, samen met nog drie andere bewoners. Ons team is misschien verstandelijk beperkt maar sociaal hoogbegaafd, als er een deel van de groep verdrietig is troost de rest ze. Tegen deze enorme teleurstelling hielpen echter geen knuffels en glaasjes water."

Jan van Andel stelt: "We hebben een haalbaarheidsstudie gedaan en het bleek financieel moeilijk haalbaar. Bovendien waren er de nodige bezwaren uit de buurt en werd er gedreigd met planschadeclaims, die de gemeente bij Woontij zou neerleggen. Door de bezwaren en aangekondigde procedures duurt het jaren voor er daadwerkelijk gebouwd zou kunnen worden. Daarnaast is er voor de gemeente daar een lastige grondexploitatie waardoor ze liever koopwoningen daar hebben in plaats van sociale huur. Die sociale huur wordt dan wel elders gerealiseerd overigens. Deze week is er een vervolggesprek met Stichting Down Town (met ouders van de bewoners) om te kijken naar het aanpassen van de huidige locatie aan de Burgerhoutstraat naar de wensen van 2021. De architect die het pand ontworpen heeft zal daarbij aanwezig zijn. Bovendien zijn er een aantal woningen in de buurt die op termijn ook geschikt gemaakt zouden kunnen worden voor dit doel.”

Wethouder Hennie Huisman reageert: "Het is inderdaad heel verdrietig dat het woonproject van stichting Down Town niet doorgaat. Het is niet zo dat omwonenden overlast vrezen van de nieuwe buren. Wat speelt, is dat het ingediende plan niet voldeed aan de voorschriften van het bestemmingsplan. Vier omwonenden hebben aan de gemeente een brief gestuurd, waarin zij aangeven grote moeite te hebben met een appartementencomplex van deze omvang op deze locatie. Ook zijn er negatieve signalen binnengekomen over de hoogte van de nieuwbouw. Eventuele planschade zou met name ontstaan door het bouwen buiten het bouwvlak van het bestaande bestemmingsplan, niet eens zo zeer door de derde woonlaag."