Anders bekeken

Broccoli….


In London wordt in de kerk van St. Giles op Derde Pinksterdag het Fairchild Sermon voorgelezen: "The wisdom of God in a vegetable creation". Thomas Fairchild was de eerste die een hybride plant creëerde, een kruising tussen twee soorten. En dan spreken we over het jaar 1716, twee eeuwen geleden. Wij eten ze veelvuldig, bijvoorbeeld de aanlegsels van de bloemknoppen bij het gezonde gewas; broccoli, een hybride ras.

Het liedje dat zaterdag gezongen werd op het Songfestival door Jeangu Macrooy werd gekscherend door manlief "Oh, dat liedje over broccoli” genoemd. “Yu no man broko mi” had een dieperliggende betekenis dan de groente op zich en betekende: “je kunt me niet raken, ik ben wie ik ben”. Jeangu is geboren in Paramaribo (Suriname), ging daar twee jaar naar het conservatorium, verhuisde naar Enschede en deed aldaar de studie songwriting op het conservatorium.

"A birth of a new age", dachten en wisten de Company of Gardeners vol trots te melden. Vele gekruiste soorten zouden volgen met een combinatie van prachtige eigenschappen in de planten. Dat het bij de homo sapiens in het kruisen zoveel moeilijker tot stand is gekomen, is ons allen bekend. De slavernijgeschiedenis is in beeld gebracht in het Rijksmuseum en werd vorige week geopend door onze koning en is ook virtueel te bezoeken. Een aanrader...


250 jaar slavernij heeft zo zijn sporen getrokken, zowel op de gefolterde ruggen als in de geest van deze mens. Veelal gebroken wilden ze vluchten, werden achterna gezeten door honden en ter dood veroordeeld om met angst de heerschappij voort te zetten. Het transport vaak op elkaar gepakt in schepen is in een bijzondere setting uitgebeeld.

Donkere jerrycans laten een gezicht zien van de vele donkere aan kettingen geklonken mannen. Er is tekort ruimte voor de gestapelde metafoor, laat staan voor de situatie toentertijd. Ik krijg hetzelfde gevoel als bij een stapel brillen in Auschwitz. En de trots die ik altijd voelde als Hollandse wordt flink te grazen genomen. Wij waren dat soort van gulden roede in de tuin dat woekert en geen ruimte overlaat voor het tere “gebroken hartje”. In onze geschiedenis hebben we steken laten vallen, zeker weten, er zijn hele gaten ontstaan in ons hemd op de leeuw.

Hoe mooi om te zien dat de tijger in Jeangu niet gedoofd is dat zijn vrolijkheid en zijn stem is gehoord door miljoenen. De score blijft nog wat achterwege, maar die is in aantocht. “Eten we Broccoli?”, vroeg manlief zondag met zijn neus in de lucht. “Ja, ja, ik heb ze in de kas en in de tuin geplant”, sprak ik lachend.


Jozien