Bezoekers bewonderen Natuurcentrum De Marel. Linksonder leidt Eckard Boot provinciebestuurder Esther Rommel rond door Waalenburg.
Bezoekers bewonderen Natuurcentrum De Marel. Linksonder leidt Eckard Boot provinciebestuurder Esther Rommel rond door Waalenburg. Foto: Gerard Timmerman/Provincie Noord-Holland

Centrum De Marel opent met stille trom

Velen grepen met Pinksteren de gelegenheid aan om een kijkje te nemen in Waalenburg en Natuurcentrum De Marel. Het nieuwe centrum van Natuurmonumenten is met stille trom geopend.


De Marel, informatiecentrum en uitvalsbasis om natuurgebied Waalenburg te ontdekken, is nog niet officieel geopend, maar bezoekers kunnen er sinds enkele weken wel een kijkje nemen.

Het gebouw is nog niet in gebruik als informatiecentrum, wat in verband met de corona-beperkingen nog niet is toegestaan. Wel kan men er, in beperkte aantallen, terecht in de winkel, gerund door gastheer Vogelinformatiecentrum Texel, voor de aanschaf van vogelhuisjes, kijkers en andere spullen. Zodra de regels dit toelaten, opent het ook als informatiecentrum en zal het voor die functie uitgebreider worden ingericht.

Nu de Nieuwlanderweg is opgeleverd, is De Marel goed bereikbaar. Een startpunt voor menigeen om een kijkje te nemen in het gebied waar enkele jaren geleden grootschalige natuurontwikkeling heeft plaatsgevonden. Het fietspad door Waalenburg is populair en ook de wandelpaden vanaf De Marel nodigen uit een kijkje te nemen in het gebied. Daar bloeien momenteel de Harlekijn- en Brede orchissen, Pinkster- en andere bloemen en planten. Ook veel fouragerende vogels, zoals lepelaars. Broedvogels zoals grutto en veldleeuwerik vliegen er rond en laten zich bekijken.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) nam er vrijdag een kijkje. De provinciebestuurder liet zich over het 500 hectare grote natuurgebied rondleiden door boswachter Eckard Boot. "Ik zie hier duidelijk de resultaten van onze werkzaamheden. Met meer water, bloemen en insecten voldoet het nu nóg beter aan de wensen van de beschermde weidevogels." Ondanks de stevige wind hoorde ze de veldleeuweriken zingen.

Afbeelding
Afbeelding