Demonstratie van de bosrolstoel die nu bij 't Turfveld staat.
Demonstratie van de bosrolstoel die nu bij 't Turfveld staat. Foto: Jeroen van Hattum

Bosrolstoel Turfveld

Een boompje dat een beetje in de weg staat, maar verder kan Judith Sanders met de elektrische strandrolstoel prima boven komen op de Jan Klaassenberg/Kampeersnol bij het Turfveld om van het uitzicht te genieten.

Bedoeling is dat de komende tijd meer mensen met de elektrische strandrolstoel (of beter gezegd bosrolstoel) van het bos kunnen gaan genieten. De bosrolstoel heeft een plek gekregen bij het bospaviljoen van de familie Hin in De Dennen en kan gereserveerd worden via de website van de Stichting Integratie Gehandicapten Texel (www.sigttexel.nl).


SIGT heeft nu in totaal vier strandrolstoelen (Cadweazles) en twee zogeheten StrandHoppers op het eiland staan voor mensen die mindervalide zijn, zodat zij tochten langs het strand en nu ook door het bos kunnen maken. De twee StrandHoppers staan bij paal 17 en 28 en de vier Cadweazles bij paal 17, paal 29, het Turfveld en bij paal 20.


Het laatste is ook sinds kort; daar staat de elektrische strandrolstoel bij strandpaviljoen Bries. Dat is geregeld door SIGT, de familie Pandelaar en de stichting Duindorp Texel uit De Koog. Er waren eerder pogingen ondernomen om een elektrische strandstoel bij paal 20 te krijgen en nu Bries jaarrond open is, is dat gelukt. De stoel kan 's nachts in de parkeergarage onder De Buteriggel gestald worden en Jan van der Star van Noorderbad steunt Roos Pandelaar van Bries bij het beheer van de strandrolstoel. Bij het bospaviljoen zorgt de familie Hin voor het beheer van de bosrolstoel. Volgens voorzitter Gerard Kruithof van SIGT zorgen de zes voertuigen ervoor dat mensen met een handicap ondanks die handicap gewoon als iedereen het strand of het bos kunnen verkennen. Boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer liet weten dat zij samen met de familie Hin een aantal routes door het bos gaat ontwikkelen die mensen in de bosrolstoel kunnen volgen. SBB gaat de komende tijd ook inventariseren wat er in haar gebieden allemaal is aan voorzieningen voor mensen met een handicap en waar eventueel knelpunten aangepakt moeten worden. Onder aanvoering van Erik van der Spek is er bij SBB al jaren aandacht voor het thema toegankelijkheid.


De zes rolstoelen zijn een particulier project van SIGT dat jaarlijks wordt gesteund door VVV Texel, TESO, De Krim en Garage Dros die het onderhoud uitvoert. De rolstoelen worden verhuurd voor €20,- per uur en voor €30,- per twee uur. De stichting doet standaard een verzoek aan de gebruikers om niet met de rolstoelen door het zeewater en de duinen te rijden, zodat de voertuigen niet slijten.