Bezwaar Lap tegen weigeren van vergunning pluktuin ongegrond

Het college heeft op terechte grond de omgevingsvergunning voor de pluktuin op de hoek Lagewegje-Rommelpot in Den Hoorn geweigerd. Die conclusie trekt de Bezwaarschriftencommissie.


De pluktuin is al jaren een heet hangijzer. Het agrarische perceel biedt de mogelijkheid voor extensief (dag)recreatief medegebruik. Het college weigerde de aangevraagde omgevingsvergunning om meerdere redenen. Zoals dat de familie Lap er detailhandel bedrijft. Maar dat is volgens de commissie niet het geval. “Omdat hier sprake is van een verzoek tot vrijwillige bijdrage, wordt geen verbintenis aangegaan en is dus geen sprake van een koopovereenkomst en is dus geen sprake van schending van het verbod op detailhandel in het bestemmingsplan.”

Maar volgens de commissie voldoet de pluktuin niet aan de regels die gelden voor extensief (dag)recreatief medegebruik. Denk aan wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën, vissen, picknicken of een naar de aard daarmee gelijk te stellen medegebruik (bloemen plukken).

"Het volledig gebruiken van agrarische gronden voor de beoogde activiteiten kan niet worden aangemerkt als "extensief” medegebruik, waarbij de gebruikers (de bezoekers) slechts voor korte duur aanwezig zijn op het perceel, voor het uitoefenen van hun hoofdactiviteit (bloemen plukken). Aldus wordt een specifiek ruimtebeslag op het perceel gelegd, waar verder geen agrarisch grondgebruik plaatsvindt. Dit betreft intensief gebruik, terwijl het bij extensief recreatief medegebruik moet gaan om een medegebruik waarbij nauwelijks druk wordt uitgeoefend op de omgeving.”