André van Schie met het Texelse schaakbord.
André van Schie met het Texelse schaakbord. Foto: Jan Willem Duijzer

Texels schaakspel

Een schaakspel met Texelse iconen op het bord, kan dat? Volgens de Utrechtse politicus André van Schie en de Haags-Texelse schaker Jan Willem Duijzer wel en vanaf zaterdag is het schaakspel verkrijgbaar.

Twee jaar geleden gingen André en Jan Willen aan de slag. Het eindresultaat is indrukwekkend. André had al ervaring met het ontwikkelen van een specifiek schaakbord, hij deed dit eerder al voor de stad Utrecht, met de domtoren als koning en Nijntje als pion.


De Texelse iconen op het schaakbord zijn de vuurtoren (koning), de Hoornder kerk (koningin), de strandpaal (toren), de zeeboei (loper), de zeehond (paard) en het schaap (pion). Samen zetten ze Texel op het bord.

Helemaal uit het niets komt het schaakspel niet. Als 1-aprilgrap hintte de bewoner van de Groeneplaats vorig jaar al op een Texels schaakspel, toen hij met prachtig uitgesneden exemplaren kwam, destijds de krant in geslingerd als '17de-eeuwse vondsten' op de plaats waar nu de nieuwbouw is gerealiseerd. En Passant-voorzitter Jaap Dros werkte mee aan de grap en sprak toen van "een mooie impuls voor het schaken op Texel." De daadwerkelijke versie verdient dat ook.


André en Jan Willem ontwikkelden het schaakspel in samenwerking met vormgevers uit India en China. Van het unieke spel zijn maar honderd exemplaren beschikbaar, die exclusief door de VVV Texel worden verkocht.


Het Texelse schaakspel is het tweede beroemde bordspel dat in een Texelse variant verschijnt. Eerder verscheen al het Monopoly-spel via Roteract. Het schaakspel is vanaf zaterdag verkrijgbaar bij VVV Texel en kost €115,-. De winst van het project zal bestemd worden voor een goed doel: MS Research. Meer informatie: janwillem.duijzer@gmail.com

Afbeelding