Extra geld nodig voor opknappen van fietspaden Staatsbosbeheer

Het college heeft 2,5 ton extra nodig voor de reconstructie van een aantal fietspaden die dit najaar op de planning staat.

Dat blijkt uit een voorstel aan de gemeenteraad. Volgens het college zijn er extra kosten omdat er dit jaar om logistieke reden ruim 400 meter meer fietspad wordt gereconstrueerd dan aanvankelijk gepland. Voor dit jaar staan werkzaamheden op de planning voor fietspaden langs de buitenzijde van De Koog (onder meer Boodtlaan, Ruijslaan en Randweg), de Californiëweg en de Bosrandweg. Daar is bij elkaar €2.416.000,- voor nodig en dat is €256.000,- meer dan het budget van €2.160.000,- dat de raad vorig jaar beschikbaar had gesteld. Het college heeft voorgesteld de kapitaalslast van het budget voor 2021 (€2.160.000,-) per 2022 structureel te verhogen van €76.000,- naar een kapitaalslast van €84.560,- zodat de extra benodigde kosten zijn gedekt. Het voorstel wordt woensdagavond 2 juni door de politieke partijen besproken.

De reconstructie komt voort uit 2019 toen de gemeenteraad de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de fietspaden van Staatsbosbeheer op Texel overnam. Dat leidde in 2020 tot een plan van aanpak om in 2020, 2021, 2022, en 2023 circa dertig kilometer fietspad aan te pakken. Bij elkaar is volgens het plan van aanpak circa €8,5 miljoen met het project gemoeid. Het geld komt onder meer uit de parkeerbelasting die de gemeente heft op de parkeerterreinen (van Staatsbosbeheer) bij de strandopgangen. Voor de werkzaamheden dit najaar is volgens het college inmiddels een ontwerp met bestek en kostenraming opgesteld en er is subsidie aangevraagd bij de provincie. Vorig jaar werd het fietspad door de Eierlandsche Duinen vervangen en kwam de vervanging van het fietspad door de Seetingsnollen (tussen zuiden De Koog en Paal 17) erbij. Het budget daarvoor is niet opgemaakt en het restant gaat naar de algemene reserve, waarna het eventueel voor komende fietspaden kan worden aangewend.