De boerenjongens van Texel.
De boerenjongens van Texel. Foto: Dirk Kalverboer

"Ons doel is duizend abonnees"

Een YouTube-kanaal over het boerenleven op Texel, daar weten Youri (12), Finn (11), Jens (8) en Luca (6) de Ridder alles van af. Zij hebben sinds december 2017 hun eigen kanaal onder de naam: 'De boerenjongens van Texel'.

Youri is de neef van Finn, Jens en Luca. Hij woont in Den Burg, maar heeft al van kleins af aan een grote passie voor de boerderij van zijn oom en tante aan de Postweg. “Ik hou heel erg van de natuur en het boerenleven. Als baby kwam ik hier elke donderdag. Toen ik twee jaar oud was ging ik al met opa mee op de boerderij.”


Finn heeft een grote interesse voor combinen. “Als ik met de combine mee ga, dan kan ik een hele dag van wellicht elf uur 's ochtends tot elf uur 's avonds daarin zitten. Ik vind dat echt iets prachtigs.” Jens vindt het heel leuk om met Youri dingen te doen. “We gaan vaak samen grasmaaien en filmpjes maken.” Luca geniet van het wonen op de boerderij. “Ik hou heel erg van tractoren en dieren."

YouTube

Voordat het kanaal 'De boerenjongens van Texel' bestond, had Youri zijn eigen YouTube-kanaal. “Mijn grote voorbeeld is Enzo Knol. Ik begon met vlogs over waar ik was en wat ik deed. Op een dag ben ik begonnen met vlogs op de boerderij van mijn oom en tante. Toen dacht ik dat het misschien leuk zou zijn om meer vlogs op de boerderij te doen. Samen met mijn neefjes hebben wij toen het kanaal opgericht. Sindsdien wil ik alleen maar meer filmen. Ons doel is om binnenkort duizend abonnees te halen."

Gezamenlijk hebben de jongens ook een grote voorbeeld op YouTube. Dat is het kanaal: 'Jilles Boer'. "Wij genieten intens van zijn video's, het is een man die vertelt over het boerenleven in de Flevopolder. Voor ons is het erg interessant."


Je kan zo alles laten zien hoe het werkt op de boerderij

De filmpjes worden nu nog gemaakt met de mobiel van Youri, maar uiteindelijk hopen ze met iets anders te kunnen filmen. "In de toekomst willen wij het doen met een GoPro en camera." Het bewerken van de video's doen ze momenteel nog in iMovie, maar als het aan hen ligt verandert dat snel. "In de toekomst willen wij een bewerkingsprogramma kopen, zodat we onze video's nog beter kunnen monteren." Buiten YouTube zijn ze ook succesvol actief op Instagram. Het account heet 'de-boeren-jongens-van-texel'. Youri is degene die het account beheert, maar af en toe krijgt hij hulp van zijn ouders met bijvoorbeeld hashtags erin te zetten.


De jongens zijn in elk geval erg blij met hoe het nu gaat. Finn: "Ik vind het allemaal erg leuk. Je kan zo alles laten zien hoe het werkt op de boerderij. Dat is iets moois." Jens en Luca vinden het leuk om op beeld te staan, ze realiseren zich nu alleen nog niet hoeveel kijkers ze hebben. Dat is iets wat pas later komt. Ze kijken de video's in elk geval met heel veel plezier. De jongens doen op de boerderij niet alleen het mooie werk. Als er klusjes gedaan moeten worden waar je vies van wordt, zoals bijvoorbeeld werken in de stal, dan doen de jongens dat ook zonder daar enige problemen mee te hebben.

Gasten camping

De boerderij beschikt ook over een camping. Ook de gasten op de camping weten dat de jongens een eigen YouTube kanaal hebben. "Zij vinden het allemaal ontzettend leuk. We vertellen het in Jip-en-Janneketaal, waardoor het zowel voor jong en oud interessant is." Ook geven ze af en toe aan de gasten rondleidingen over de boerderij. Zo hebben ze op de camping alpaca's die heel erg geliefd zijn bij de mensen. Binnenkort verwachten ze een alpacaveulen.


De jongens hebben hun eigen logo voor de sociale media-accounts. Youri: "Mijn andere opa vond dat we iets meer moesten hebben. Dat was dus het logo. Wij zijn daar ontzettend blij mee en we vinden het logo ook ontzettend mooi. Alle vier hebben wij een shirt en een petje met het logo daarop." Van de vier jongens worden Youri en Finn wel eens door klasgenoten aangesproken op de filmpjes met complimenten dat ze het leuk vinden om naar te kijken.


Een tijdje terug in een kapsalon werd Youri erop aangesproken door iemand die hij niet eens kende. "Ik vond dat grappig en leuk toen. Je verwacht het gewoon niet zo snel, maar het geeft wel aan dat ze ons YouTube kanaal leuk vinden en dat is uiteindelijk waar we het voor doen."


Dirk Kalverboer