Afbeelding
Foto: Eigen foto

Uit de school geklapt

Duizendpoot

Iedere ouder heeft wel eens het gevoel handen te kort te komen, wenst dat zij een octopus is. In het onderwijs is die wens nog iets groter. Dan willen we wel eens een duizendpoot zijn. Vooral dit schooljaar herken ik die behoefte.

Op maandag ben ik I-coach voor vier scholen, twee op Texel en twee aan de overkant. Ik help leerkrachten ICT te integreren binnen de lessen van hun onderwijs. Sinds de thuisonderwijsperiode heeft Classroom nu ook een centrale plek gekregen binnen de klas op school. De opgedane kennis blijft zo behouden en breidt zich uit.

Op dinsdag werk ik op het strand bij Strandpaviljoen Paal 9, maar nu vul ik tijdelijk een paar uur op voor onze schoolleider. Ik zorg dat de mailbox niet overstroomt, leeg de gewone brievenbus, werk aan de schoolgids en meer van dit soort leuke klusjes.

Op woensdag geef ik les aan groep 4/5. Omdat ik al een jaar langer in groep 6/7/8 sta, weet ik waar we naartoe werken. Zo ontdekte ik dat er best een verschil zit tussen de taallessen in midden- en bovenbouw. Ik geef elke woensdag één live taalles en spreek ik een taalles in. Deze wordt in Classroom gezet. Op deze manier help ik mee aan de doorgaande lijn van midden- naar bovenbouw.

Op donderdag en vrijdag sluit ik de week af in groep 6,7,8. Het lesgeven aan drie groepen betekent veel wisselen van instructiemomenten. Daarbij wil je de kinderen die je net instructie hebt gegeven ook volgen en van feedback voorzien. Daar komt het duizendpootgevoel weer terug. Als ik de kinderen aan mijn instructietafel een som geef, loop ik snel een rondje door de klas en geef ik de kinderen complimenten, aanmoedigingen en feedback. Vervolgens schakel ik weer terug naar mijn instructie en is het net alsof ik niet ben weggeweest. Ik geniet volop van deze schakelingen mede door de grote mate van de zelfstandigheid van de kinderen. Natuurlijk loopt het ook wel eens anders dan ik gepland heb en gaat alles niet zo soepel zoals ik hierboven beschreven heb. Gelukkig zeggen de kinderen dan: “Juf, je bent ook maar een mens.”


Janice Buijs

Lubertischool