Afbeelding
Foto: Dirk Kalverboer

"Waelstee gaat open als het mag"

Elko Vermeulen is sinds eind 2013 voorzitter bij het museum en daar beleeft hij veel plezier aan. Elke maandagmiddag is er bij het museum een klusmiddag, daar is hij uiteraard bij aanwezig. “Ik begon als voorzitter en daarna mocht ik ook rondleider worden. Het is gewoon een leuke bezigheid, niks moet alles mag. Het is wel zo dat als je afspreekt dat je op maandagmiddag bij het museum bent, dat je er dan wel moet zijn.”

Geschiedenis

Het museum is opgericht in 1963 en vindt haar oorsprong in de ruilverkaveling. Er kwamen allemaal oude boerderijen leeg te staan, onder meer de boerderij op de plek waar nu het museum staat. Voor Texelse begrippen was deze boerderij van een vrij ‘grote’ boer. De boerderij werd vervangen voor een museum dat opgericht werd door onder andere Joh. Roeper, Cor Dros, Piet Hin, Riet Goeman en Ben Paagman, onder de naam “Het Wagenmuseum”. In 1973 werd de naam veranderd - vanwege de uitbreiding met authentieke agrarische voertuigen en werktuigen - naar “Agrarisch- en Wagenmuseum”. Later werd ook dit veranderd, omdat de naam de lading niet meer dekte. Er kwamen heel veel andere spulletjes bij, zoals huishoudelijke spullen en zaken die te maken hebben met de geschiedenis van Texel. “Koningin Juliana hangt er, omdat die foto van haar gemaakt is op Texel bij de ramp bij de Eendrachtpolder in 1953. In principe nemen wij alles aan wat iets met Texel te maken heeft.” Het is geen museum meer dat alleen te maken heeft met wagens of de landbouw. Daarom kreeg het museum in 2006 de naam: “Cultuurhistorisch Museum Texel”, maar in 2018 veranderde de roepnaam in “Museum Waelstee”. Het is niet de officiële naam van het museum. “Ik moet heel eerlijk zeggen dat de naam “Cultuurhistorisch Museum Texel” niet heel veel mensen aantrok. Het was een vrij lange naam. De naam “Waelstee”, trekt naar onze mening meer bezoekers.”

Het museum is meerdere keren verbouwd. Zo begon het met alleen de stolp en de ingang, later zijn er diverse schuren bijgebouwd onder meer op de plek waar vroeger de oude school zat van De Waal. Dat heeft er toe geleid dat het museum qua oppervlakte zeker vijf à zes keer zo groot is geworden, inmiddels is het museum 1500 m2 groot. “Het grappige is dat veel mensen in eerste instantie denken dat het museum erg klein is, totdat ze verder lopen."


In de zomer geven vakmensen demonstraties in de smederij van het museum. Daar maakt de smid onder meer hoefijzers of bieropeners. De smid kan de naam van de mensen op het ijzer zetten. Het museum verkoopt de spullen die de smid maakt in het winkeltje bij de ingang. Verder is er ieder jaar een nieuwe thematentoonstelling, de laatste jaren zijn dat wisselend landbouw, veeteelt en bloembollen met af en toe exposities van schilderijen.

Doel

Over het doel van het museum zegt Elko: “Wij willen hier gewoon een leuk museum bieden voor de mensen, zowel voor Texelaars als voor toeristen. Wij willen ze meer te weten laten komen over de geschiedenis van Texel, de boeren, burgers, de wagens en de buitenlui.”

Corona

Vanwege de coronacrisis is het museum al een jaar dicht. "Ieder jaar gaan we begin maart open en sluiten we eind oktober. Vanwege corona was het nu maar een week open, dat is jammer. We hadden toen niet verwacht dat de coronacrisis zo lang zou duren.” Afgelopen zomer mochten de musea in Nederland wel weer open. Er werd bij Museum Waelstee naar gekeken of het weer open kon, maar dit leek ze toch niet heel verstandig. "Bij ons werken zo'n vijftig vrijwilligers, eigenlijk iedereen die bij ons werkt behoort tot een risicogroep. Wij zagen het niet zitten om van de zomer open te gaan, daarnaast hadden we te maken met verschillende maatregelen omtrent corona. Dat is lastig te handhaven. Ik denk dat heel veel musea met ditzelfde probleem lopen. Wij hopen dat we zo snel mogelijk open mogen. Als het museum morgen open mag, dan gaat hij open.”

Toekomst

Elko is positief over de toekomst van het museum. “Elk jaar moeten wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor het museum, want er stoppen jaarlijks een aantal. Voor dit jaar hebben we nog geen nieuwe vrijwilligers aangenomen, ook vanwege de coronacrisis. Wij zouden straks waarschijnlijk weer een beroep moeten doen op nieuwe vrijwilligers , maar ik heb het gevoel dat het allemaal goed gaat komen. Ik denk dat er zeker mensen zijn die hier vrijwilligerswerk willen doen. Wij zouden het leuk vinden als er op de lange termijn nieuwe vrijwilligers bijkomen. De mensen die interesse hebben kunnen eerst proefdraaien of het ze bevalt."

Open

Het is nog niet te zeggen wanneer "Museum Waelstee” opengaat, maar één ding is wel zeker, Elko kijkt er enorm naar uit en kan niet wachten om te beginnen. "Iedereen is welkom om te genieten van ons mooie museum in De Waal en voor de Texelaars is de toegang gratis."


Dirk Kalverboer

Afbeelding