Jongeren aan het steppen op het skatepark in Den Burg.
Jongeren aan het steppen op het skatepark in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Oud en jong wat meer van elkaar scheiden"

Onverschrokken stort de een na de ander zich op het skatepark in Den Burg op zogeheten stuntsteps naar beneden van de toestellen.

Het zijn aardige snelheden die de jeugd behaalt, maar te zien is dat de jongeren vaker op de steps staan en weten wat ze doen. De meesten hebben helmen op en andere bescherming tegen het vallen. De sfeer is op zich ook prima, al is dat laatste sinds een tijdje geen vanzelfsprekendheid meer op het skatepark aan de Elemert. Sterker; jongere en oudere jeugd zit elkaar soms letterlijk in de weg en daar werd woensdagmiddag onder aanvoering van Young 4 Ever met elkaar over gesproken op het skatepark zelf om tot oplossingen te komen. Dat gebeurde nadat op Facebook een hele discussie was ontstaan.


Het euvel in een notendop: de oudere jeugd maakt nog wel eens vaart en dat gaat niet altijd goed als jongere jeugd een ander pad over het park volgt. Jongere jeugd vindt het ook leuk om te klimmen op een toestel of om deze als glijbaan te gebruiken en dat doorkruist dan weer de paden van de oudere jeugd. Het leidt soms letterlijk tot botsingen, waarna soms een boze ouder verhaal komt halen en de oudere jeugd ontstemd is als zij op hun kop krijgen zonder dat er eerst even gevraagd is wat er eigenlijk gebeurde.


De gesprekken onder aanvoering van Young 4 Ever leverden woensdag niet meteen panklare oplossingen op, maar er werd met elkaar gesproken. Ouders waren er niet veel, jeugd was er volop. Zij stelden onder meer voor weer een bord met spelregels bij de ingang op te hangen, zodat duidelijk is wat wel en niet mag (bijvoorbeeld alleen op het park met BMX, skatebord, (inline)skates en stuntsteps). Zo'n bord was er, maar is al een tijdje weg. Rondrijden met gewone of elektrische fietsen of zomaar rondlopen is niet de bedoeling, omdat dat gevaarlijke situaties kan opleveren. Voorgesteld werd een fietsenstalling bij de ingang te maken, zodat fietsen daar neergezet kunnen worden. Jongeren Emiel Eelman, Sven Vrijdag en Sill van Nijkerk hadden het skatepark op de computer een andere indeling gegeven zodat jongere jeugd en oudere jeugd meer van elkaar gescheiden kunnen worden en de kans op botsingen kleiner wordt. "Dit skatepark is in het verleden ingericht op inline-skating, maar dat gebeurt tegenwoordig bijna niet meer. Het is nu heel veel met stuntsteps en dat gaat anders." Volgens Warda Vinke gaat het soms ook allemaal maar net goed. "Terwijl je hier toch met elkaar voor de gezelligheid komt." De nieuwe indeling op de computer is bedoeld als inbreng voor de verkenning die VKZ BV maakt voor de beoogde herinrichting van de ijsbaan plus omgeving (waaronder het skatepark).


Op een groot vel papier, meegenomen om ideeën op te schrijven, werd door andere jeugd eveneens voorgesteld de baan anders in te richten, nieuwe toestellen te plaatsen en om gezelliger met elkaar om te gaan. Jongeren gaven aan zelf ook niet op elkaar dwarszitten dan wel pestgedrag te zitten wachten. Een van de ouders had op Facebook opgemerkt dat sommigen messen bij zich zouden hebben; dat bleek tijdens de gesprekken te kloppen en ook meteen anders te liggen; er moet ter plekke ook wel eens een reparatie aan een step worden uitgevoerd. Opgemerkt werd dat er in de omgeving van het skatepark op het moment weinig andere speeltoestellen zijn, waardoor het ook niet verwonderlijk was dat jongere kinderen het skatepark soms gebruiken als klimrek en glijbaan.