Straaljagers in actie boven de Vliehors.
Straaljagers in actie boven de Vliehors. Foto: Koninklijke Luchtmacht

"Geluid straaljager bij Vliehors niet buiten beschouwing laten"

Het geluid van straaljagers kan niet zomaar buiten beschouwing gelaten worden bij de omgevingsvergunning die ten grondslag ligt aan de gewijzigde aanvliegroute voor straaljagers boven de Vliehors.

Dat is kortgezegd de strekking van de bezwaren op Texel tegen de uitspraak van de rechtbank in Haarlem die in hoger beroep bij de Raad van State wordt aangevochten. Volgens de rechter moet de omgevingsvergunning op de Vliehors puur vanuit ruimtelijke ordening bekeken worden (i.e. verplaatsing van een oefendoel op de grond) en staat de geluidsbelasting van straaljagers daar los van omdat dat onder de Wet Luchtvaart valt, maar die vlieger gaat volgens Piet Standaart niet op.

"De geluidsbelasting is geregeld in een regeling voor beperking van de geluidshinder voor militaire luchtvaartuigen boven de Vliehors die in 2008 in overeenstemming met de minister van VROM stand is gekomen en dat had meegenomen moeten worden in de vergunning die de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waar het ministerie van VROM in 2010 in is opgegaan) heeft afgegeven." De pijn zit hem in het gegeven dat het veranderen van de aanvliegroute gepaard gaat met de komst van de F-35 en een toename van het aantal vliegbewegingen boven de Vliehors ten opzichte van een paar jaar geleden. De zorg leeft dat de huidige geluidsbelasting daardoor cumulatief vier รก vijf keer groter kan worden dan nu soms al het geval is in de Noordkop. Ondernemersvereniging TOP, die de partijen ondersteunt, sprak eerder ook al de zorg uit dat er een 'geluidsramp' op komst is naar Texel.

De gemeente volgt een andere koers na gesprekken met onder andere staatssecretaris Barbara Visser van Defensie en gaat niet mee in het hoger beroep. Volgens het college is de situatie rond de Vliehors "waarschijnlijk minder ernstig is dan in de beeldvorming op het eiland ontstaan is." Gemeente en Defensie spraken af een convenant uit 2002 - waar Defensie bij het veranderen van de aanvliegroute aan voorbij ging - nieuw leven in te blazen en weer periodiek om tafel te gaan om de gevolgen van de oefeningen boven de Vliehors met elkaar te bespreken. Defensie gaf volgens het college ook aan mee te willen denken om de overlast op Texel te beperken. Volgens Standaart heeft de minister van Defensie in 2013 aan de Tweede Kamer beloofd dat de F-35 binnen de gestelde geluidsnormen zou blijven en moet Defensie die belofte aan de Tweede Kamer nakomen en waarmaken.