De Texelse bierbrouwerij.
De Texelse bierbrouwerij. Foto: Ton Zegers

Diks sorteert voor op terugkeer Oudeschild

De raad van State geeft de gemeente 26 weken de tijd om de gebreken in het bestemmingsplan 'Oudeschild, uitbreiding bedrijventerrein' te herstellen. Zo moet worden verzekerd dat de bedrijfsvoering van de bierbrouwerij op de huidige locatie aan de Schilderweg daadwerkelijk wordt beëindigd en dat op die locatie niet opnieuw een bedrijf met een vergelijkbare stikstofdepositie kan worden gerealiseerd.

De directie van De Texelse laat in een eerste reactie weten: "Wij hebben de uitspraak ook gisteren onder ogen gekregen en zijn deze nog aan het bestuderen. De optie van de nieuwbouw is vertraagd door de uitspraak, maar nog niet van de baan. Daarmee blijven alle opties voor ons open."


Behalve de al genoemde eis voor de huidige locatie dient de gemeenteraad toereikend te motiveren of zij het wel of niet noodzakelijk vindt de verkeersroute publiekrechtelijk te borgen. Eén van de na het tussenvonnis gemaakte rapporten, stelt als voorwaarde dat er duidelijke en harde afspraken over de te rijden route (via De Waal) worden gemaakt in een privaatrechtelijke overeenkomst om de verkeersveiligheid en het tegengaan van overlast in Oudeschild te borgen. "Gelet hierop is niet duidelijk of de raad het uit een oogpunt van een goede ruimtelijke ordening nu wel of niet noodzakelijk acht dat de verkeersroute voor zwaar vrachtverkeer uitsluitend via De Waal verloopt. Indien de raad dat inderdaad noodzakelijk acht, dan kan het plan slechts worden vastgesteld als daarbij is aangegeven op welke wijze publiekrechtelijk is geborgd dat het zwaar vrachtverkeer de gewenste route volgt. Dat kan door een verkeersbesluit van het college van burgemeester en wethouders, bijvoorbeeld een geslotenverklaring voor zwaar vrachtverkeer (met een uitzondering of ontheffingsmogelijkheid voor bestemmingsverkeer."


Het huidige pand is in handen van Maurice Diks. Uit redactioneel onderzoek is gebleken dat in februari een principeverzoek is gedaan door de familie Diks om terug te keren naar haar eigen pand. Bekend was al dat de Texelse bierbrouwerij reeds op 31 december 2017 de huur heeft opgezegd. De familie heeft de Texelse bierbrouwerij een aantal extra jaar uitstel gegeven om te verhuizen. De familie verwacht dan ook eind 2022 terug te kunnen naar de Schilderweg.