Gerhard Cadée met de onderscheiding van de KNNV.
Gerhard Cadée met de onderscheiding van de KNNV. Foto: Bart Heijne

Onderscheiding Gerhard Cadée

Gerhard Cadée uit Den Burg is benoemd tot Lid van Verdienste van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV).

Hij kreeg de onderscheiding voor zijn langdurige en intensieve inzet voor de KNNV. Cadée, die jarenlang als bioloog bij het NIOZ werkte, schrijft al circa twintig jaar artikelen voor het blad Natura van de KNNV en hij geeft lezingen door het hele land bij de verschillende afdelingen van de vereniging voor veldbiologie. "Ik ben al circa dertig jaar lid van de KNNV. Het blad Natura was voor mij één van de reden om lid te worden." Cadée behandelt in het blad, dat vier keer per jaar verschijnt, tal van onderwerpen. Het eerste waar hij circa twintig jaar geleden over schreef, waren zonnebloemen aan de kust als gevolg van drijfzaden die op het strand waren aangespoeld. Cadée is groot kenner van tropische drijfzaden langs de kust; hij vertelt er graag over en in 2005 publiceerde hij er samen met de Franse wetenschapper Christophe Brocard een boek over. "Maar over een kapotte schelp op het strand, kun je ook veel vertellen. Bijvoorbeeld hoe je kunt zien dat de schelp door een predator is aangetast of op een andere manier is stukgegaan."

Tijdens lezingen in het land deelt Cadée eveneens graag de kennis die hij in de loop der jaren opbouwde. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van voorzitter Bart Heijne van de KNNV. Volgens hem vormt Cadée op bescheiden wijze het geheugen van de vereniging. Hij is de tweede die door de vereniging voor veldbiologie tot Lid van Verdienste is benoemd.