Het Grolloboard en zijn eigenaar.
Het Grolloboard en zijn eigenaar. Foto: Bord: Frits Bonne, portret Bob Dijksen

Wat ik zeggen wou

Bordona?

Heeft u al Bordona? Nou ik wel, was ik vorige week de deur uitgegaan zonder oogkleppen, wel met mondkapje en gewassen handjes, dat dan weer wel. Ben een oppassend mens en zit in de risicogroep. Moest even naar Oudeschild en bij de terugreis ging ik via De Waal en dan door Waalenburg terug en daar gebeurde het, daar werd ik geïnfecteerd: bij het oprijden van De Staart een bord: "Welkom in Waalenburg" en aan het eind "Tot ziens!!"


Allemachtig wat is er toch gaande, overal borden, het lijkt wel of iedere instantie zijn territorium wil afbakenen als een hond, die doet dat in ieder geval nog middels een plasje (misschien een tip). Overal en nergens borden, velen met totaal onnutte info, wat moet ik ermee, ontsiert in vele gevallen het landschap ook nog eens. Ieder aanstaand project wordt voorafgegaan door megalomane borden, vaak wel opgeleukt met een artist impression. Gelukkig zijn die borden tijdelijk.


Er zijn gelukkig ook nog borden die er toe doen, die schaar ik onder de niet besmettelijke variant. Zoals die van SBB met de tekst struingebied. Ik weet nu tenminste waar ik mag struinen en... gehoorzaam als ik ben, ik struin ook nergens anders dan alleen daar! En zo heb je ook borden bij pompstations, daar staat dan de dagprijs op van de brandstoffen. Echter ook daar zit een beetje de klad in, sommige pomphouders hebben nog wel het bord maar geen prijsaanduiding. Weg ermee zou ik zeggen, merk brandstof maakt mij niet uit. Behoudens twee pompstations betaal je hier toch de hoofdprijs, het moet met de boot mee zal het excuus wel zijn. Nou met twintig eurocent per liter is die dik betaald toch? Je hebt ook nog de oude vertrouwde ANWB-borden, je weet wel van die robuuste stalen palen. Wit/blauw geschilderd, borden waar je bijna een bordje bij zou plaatsen met de tekst dit is een oerbord, binnenkort werelderfgoed.


Precies, die borden zien er niet meer uit, veelal verroest en in sommige gevallen is er al een bord afgevallen (rotonde Ruigedijk). Tja hoe nu verder? Een voorbordje plaatsen, een klein mini-bordje met de tekst u nadert een bord? Eerlijk gezegd, ik zou het niet weten. Morgen toch maar de oogkleppen opzetten denk. Mijn koorts is alweer gezakt, blijkbaar een milde variant van het Bordona virus en.....ik besef dat ik ook een bord geplaatst heb. Aan mijn gevel hangt een kombord van Grolloo. Oeps heeft de schrijver van dit stukje misschien een bord voor zijn kop...ik zou het niet weten u wel?!


Frits Bonne

De Koog