Texel sluit 2020 af met bijna 4 miljoen

De gemeente heeft het coronajaar 2020 afgesloten met een positief rekeningsaldo van €3,8 miljoen.

Dat blijkt uit de programmarekening over 2020. Het positief resultaat bestaat volgens het college voor een belangrijk onderdeel uit een extra bijdrage van het Rijk voor onder meer de tekorten op de toeristenbelasting en de parkeergelden. De vertraagde uitvoering van diverse grote projecten en een voordeel op het gebied van het sociaal domein draagt volgens het college eveneens bij aan het positieve resultaat. Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad voorgesteld om voor dit jaar een bedrag van €3,5 miljoen toe te voegen aan de algemene reserves van de gemeente zodat dat budget kan groeien naar ruim €11 miljoen. "Een stevige buffer in deze tijden is een positieve ontwikkeling. Onze gemeente kan met deze incidentele ruimte een (financieel) stootje hebben."


De gemeente kreeg vorig jaar juli €2,4 miljoen van het Rijk ter compensatie van inkomsten die als gevolg van de coronacrisis misgelopen werden. Daarvan was toen €1.878.000,- bedoeld ter compensatie van de toeristenbelasting en €530.000,- ter compensatie van misgelopen parkeerbelasting. Het geld was afkomstig uit een compensatiepakket van €550 miljoen dat het Rijk voor alle Nederlandse gemeenten beschikbaar had gesteld in verband met de coronacrisis. De verdeling van de compensatiegelden was gebaseerd op de verwachte jaaropbrengst van de betreffende belasting in de gemeentelijke begrotingen van 2020. Dat pakte voordelig uit voor Texel, omdat de systematiek van de toeristenbelasting in 2020 net was veranderd door het loslaten van het maximum van zeven aangesloten nachten en door de verhoging van de toeristenbelasting met €0,40 naar €2,25 per persoon per nacht. De toeristenbelasting en de parkeerbelastingen vielen vielen half maart 2020 grotendeels weg als bronnen van inkomsten toen de crisis uitbrak en het toerisme stil viel. Later nam het toerisme weer toe. Volgens laatste inschatting kan er circa €6.500.000 aan toeristenbelasting worden opgelegd en dat is circa €650.000,- dan aanvankelijk begroot.


De programmarekening valt samen met de Perspectiefnota 2022-2025 die de basis vormt voor de gemeentelijke begroting van volgend jaar. Het college stelt voor om de lokale lasten in 2022 trendmatig met 1,4 procent te verhogen en om als algemeen uitgangspunt te blijven hanteren dat de tarieven van leges en heffingen kostendekkend zijn en niet meer dan trendmatig worden verhoogd. Voorgesteld wordt om de toeristenbelasting in 2022 en 2023 te verhogen met €,0,05 naar €2,30 per persoon per nacht. Dat is conform eerdere raadsbesluiten dat de toeristenbelasting alleen met ronde getallen (minimaal €0,05) wordt verhoogd en liefst voor meerdere jaren tegelijk wordt vastgelegd zodat ondernemers in het toerisme ook weten waar ze aan toe zijn.