Situatie rondvaarten

blijft een knelpunt

Ook na de aanstaande versoepelingen vissen de eigenaren van rondvaartboten achter het net. De gemeente werd de volgende vraag voorgelegd: heeft de gemeente hier zelf enige vrijheid en is de burgemeester anders van plan, hier met zijn vuist op tafel te slaan? Of heeft dit laatste helemaal geen zin?

Het antwoord komt via Locoburgemeester Edo Kooiman: “Het is lastig hier nu antwoord op te geven. De verwachting is dat inderdaad rondvaartboten uitgesloten zijn van de versoepelingen qua recreëren. Het lijkt erop dat de Amsterdamse rondvaartboten gelijk worden getrokken met rondvaartboten die op de Wadden varen. Na de vorige persconferentie heeft burgemeester Uitdehaag dit direct als knelpunt ingebracht bij het regionaal overleg met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en gemeenten in Noord-Holland noord. Op de Texelse recreatievaart zijn mensen veelal in de buitenlucht en niet zoals de Amsterdamse rondvaartboten voornamelijk in een binnenruimte. Vooralsnog is het afwachten wat de ministeriële regeling eventueel voor ruimte biedt. Als de ruimte er is benutten we deze graag. We hopen daar snel meer duidelijkheid over te krijgen.”


Van de Texelse recreatievaartochten mocht De Vriendschap als enige deels varen, het gaat hierbij alleen om de veerdienstverbinding met Vlieland.