Anders bekeken

Muziek akkoorden…


Ze klinken zo mooi, kinderen die heerlijk zingen met elkaar. Die zich uiten in klanken, trommelen, gitaar spelen, wat dan ook… Meer muziek in de klas, een mooi streven voor alle kinderen om met noten en klanken aan de gang te gaan in de klas. In de moederschoot worden er al klanken gesignaleerd. Het is zo mooi hoe het wiegeliedje gezongen of gespeeld wordt, dat zelfs de kleine er rustig van wordt. De ontwikkeling van het brein wordt gestimuleerd door muziek. Het functioneert maximaal.

Máxima werd gisteren 50 jaar. Ik hees de vlag in de vroege morgen. Eigenlijk ben ik best een beetje trots op haar. Een mooie charismatische vrouw, die vol energie haar werk uitvoert voor de Verenigde Naties en haar man in de rol van Koningin bijstaat. Ze is ook moeder van drie Hollandse meiden en daarnaast maakt ze zich sterk voor muziek. Muziek voor alle kinderen in de klas, een mooi streven.

Zelf zingt ze graag hard mee en heeft ze door de Nederlandse liedjes ook de taal beter onder de knie gekregen. Muziek verbindt, muziek maakt blij. In gedachten zie ik onze eigen Tesselse Koningin onder de grote kastanjeboom staan, vol liefde spreidt ze haar armen en haar stem klinkt tot ver in Den Burg. Allerlei muziek wist ze te vertolken, samen met haar man, maar ook alleen of in een band. De muzieknoten waren haar golven waarop ze deinde. Haar innerlijke begeleiding.

Charismatisch van top tot teen en met een bijzondere charme mensen betrekkend in haar omgeving. We kwamen elkaar tegen in Carré in Amsterdam en ze omarmde me als zijnde een vriendin, beiden genietend van hetzelfde. Delen en je gelijkgestemd weten, ook in een verre grote stad. Hoe mooi…

Muziek kan ook troosten. Jan Kühne, vooroplopend in een muzikale optocht. De laatste eer bewijzend en vierend wie ze voor ons was en wat ze voor ons eiland heeft betekend, getuigt in mijn beleving van grote klasse. Van het maximale dat ze ons gegeven heeft. Vrouwen die ons inspireren, vrouwen die het beste van zichzelf geven, die de wereld mooier kleuren met de driekleur, maar zeker ook met warme klanken.

Een klankkleur in alle toonaarden, die we allemaal begrijpen, omdat ze vanuit het hart tot in het hart gaan. Pinksteren, een berm vol gekleurde bloemen, warme gele boterbloemen, blauwe hyacinten, de chique paarse koninklijke orchidee, maar ook die mooie roze pinksterbloem, die een beetje jazzy, een beetje met warme hese stem ons toezingt in de vroege morgen. Heb het goed met elkaar, heb elkander lief, zing, wees blij, ga mee naar daar, steek bloemen in je haar, goud licht op de straten, meiden zingen en zwaaien...


Jozien