Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Thuiswerkperikelen

Door de wereldwijde situatie is thuiswerken voor velen de norm geworden. Het FNV heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen en verwachtingen rondom thuiswerken tijdens en na corona. Eén van de belangrijkste uitkomsten is de wens van werknemers thuis te kunnen blijven werken, ook als dit voorbij is. Want thuiswerken bevalt goed. Zelf geniet ik enorm van de combinatie van werken op kantoor en thuis. Maar hoe is het thuiswerken eigenlijk juridisch geregeld? Klopt die uitslag van de enquête ook voor de mentale kant van het thuiswerken?


Voordat het virus zijn intrede deed, waren veel werkgevers niet super enthousiast over thuiswerken. Niet alleen heeft een werkgever thuis minder goed zicht op hoeveel uur zijn werknemer écht aan het werk besteedt, ook kan hij niet meteen zien of de werknemer wel voldoende pauzeert en ontspanning neemt. Terwijl het goed werkgeverschap niet ophoudt als de werknemer het kantoorpand verlaat.


Zo rond de overdracht van mijn appartement in de Randstad, in september 2020, was bij veel internationale bedrijven het goed werkgeverschap zichtbaar. De nieuwe eigenares van mijn appartement, werkzaam bij een internationaal telefoonbedrijf, had al te horen gekregen dat ze zowel dat jaar als in 2021 niet meer op kantoor terug verwacht werd. Ze was door haar baas verzocht items uit te kiezen om zodoende thuis een gedegen werkplek te creëren. Bij de man van het gezin van mijn bovenburen, werkzaam bij een bank, was het van hetzelfde laken een pak. Waarom deze internationale bedrijven al in 2020 hiermee aan de slag zijn gegaan?


Dit komt door de reikwijdte van de zorgplicht voor de werkgever. Deze is wettelijk vastgelegd in de arbeidsomstandighedenwetgeving. Arbowet, Arbobesluit en Arboregeling. Voor thuiswerken geldt wel een verlicht regime dat concreet bestaat uit drie elementen. 1. Actief instructies geven; 2. Inrichten werkplek en 3. Oog voor psychologische arbeidsbelasting.


Dus als je als baas weet dat één van je werknemers thuis een plank als bureau gebruikt, is het belangrijk dat met de werknemer te bespreken en aan te geven dat er sprake kán zijn van een onwenselijke, ongezonde werksituatie. Ook als uit het mailverkeer van de werknemer blijkt dat hij constant aan het werk is, ook ‘s nachts, zal daarover gesproken moeten worden. Vooral dat laatste kan een grote wissel trekken op de thuiswerker.


Want, hoewel de uitslag van de enquête van de FNV gemiddeld genomen positief was voor veel werknemers die de enquête hadden ingevuld, blijkt dat thuiswerken een grote invloed kán hebben op de mentale gesteldheid. Redenen? Werknemers zijn door het thuiswerken minder vaak onder de mensen dan voorheen, omdat ze hun collega’s niet meer dagelijks zien. Of zitten thuis met kleine kinderen, waardoor werk en privé méér met elkaar verweven raakt dan wellicht gewenst is. Realiseer je als werkgever na het lezen van deze column dat je op grond van de zorgplicht niet alleen moet zorgdragen dat fysieke klachten bij de werknemer (zo veel als mogelijk) voorkomen worden, maar je ook oog hebt voor de psychologische klachten. Juist nu thuiswerken nog wel even de norm blijft.

Op een mooie werkweek met gezondheid voor body en mind.


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker