De KNRM en de traumahelikopter in actie voor de Gollards.
De KNRM en de traumahelikopter in actie voor de Gollards. Foto: Inter Visual Studio

KNRM in actie bij de Gollards

Het gebeurt een keer in de zoveel tijd: beide ambulances op Texel ingezet voor hulpverlening en dan komt er een derde melding waarvoor een alternatieve oplossing moet worden bedacht.

Dat was zondag het geval bij een bewoner van de Gollards in Den Burg die hulp nodig had. Beide ambulances waren kort daarvoor opgeroepen voor andere incidenten, waardoor de traumahelikopter en de KNRM werden gealarmeerd voor de hulpverlening bij het verzorgingshuis. De reddingmaatschappij rukte uit met het kusthulpverleningsvoertuig (normaal bedoeld voor de kust) om de arts van de traumahelikopter (geland op het grasveld bij De Zandkoog) op te halen om vervolgens met de arts naar de Gollards te rijden. Daar werd onder begeleiding van de arts de patiënt in het kusthulpverleningsvoertuig gelegd (het voertuig is geschikt voor liggend patiëntenvervoer) en naar de traumahelikopter gebracht. Deze nam de bewoner mee naar een ziekenhuis aan de overkant. Diverse bewoners van De Gollards zaten net in De Carrousel aan de maaltijd toen ze de KNRM zagen voorrijden om hulp te komen verlenen.

Texel heeft twee ambulances en op gezette tijden is er een rapid responder (voertuig met medische voorzieningen, maar zonder ruimte voor liggend patiëntenvervoer) aanwezig. Als beide ambulances zijn ingezet voor hulpverlening kan het even duren voordat er vervanging op het eiland is. De melding voor de Gollards kwam zondag om 12:24 uur, beide ambulances waren om 11:22 en 11:28 uur opgeroepen voor hulp bij paal 15 en Vakantiepark De Krim.