Thera Vonk uit De Koog is een buitenmens.
Thera Vonk uit De Koog is een buitenmens. Foto: Robin Waerts

Even uit tredmolen van geleefd worden

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben een geboren en getogen Tesselaar. Mijn Opa kwam uit Oosterend, daar is mijn vader ook geboren maar opgegroeid in Oudeschild. Mijn broer is in Oudeschild geboren en vlak daarna zijn mijn ouders op de Burgwal in Den Burg gaan wonen waar ik geboren ben onder de kerk. Het grootste gedeelte van mijn leven woon ik in De Koog, dus voel mij een echte Koger.

Op mijn 22ste heb ik samen met de vader van mijn kinderen een strandpaviljoen gekocht. Na 17 jaar heb ik afscheid genomen van ons prachtige bedrijf, en ben ik totaal een andere kant op gegaan. Ik had behoefte aan wat rust en regelmaat.

Na een paar omzwervingen ben ik terecht gekomen bij een software leverancier. Hier heb ik een fijne ontwikkeling doorgemaakt. Op de tweede lijn deed ik voornamelijk database reparaties en verder alles wat te maken heeft met het programma (inrichting, ondersteuning, analyses). Daarna heb ik even voor een accountantskantoor gewerkt waarna het toch weer begon te kriebelen, en ik bedacht dat ik toch liever al mijn opgedane kennis in de praktijk wilde brengen waardoor ik opnieuw de keuze voor het ondernemerschap heb gemaakt.

Ik heb twee zonen die allebei een leuke vriendin/vrouw hebben en een kleindochter op komst. Daarbij heb ik een hechte band met mijn familie en vriendinnen en een relatie met de leukste en liefste man van de wereld, die er voor zorgt dat ik elke dag lach.


Ik geniet van drukte, ook van rust en stilte

Je bent ondernemer. Vertel iets over je bedrijf.

Ik bied virtuele ondersteuning en verzorg de inrichting van administraties. Ik ben gespecialiseerd in SnelStart, maar ik kan ook met andere software overweg. Door samen te werken met een fiscalist kan ik naast de boekhouding en btw aangiften ook de inkomstenbelasting verzorgen. Het leukst is om de randzaken waar de meeste ondernemers enorm tegenop zien, uit handen te nemen en hiermee de ondernemer in de gelegenheid te stellen de focus te houden op zaken waar hij/zij energie van krijgen.


Je wordt oma. Hoe voelt dat?

Waanzinnig! Als ik er aan denk, begin ik al te stralen. Ik verheug me enorm op dit kleine wonder. Natuurlijk ga ik ook oppassen en hoop een bijzondere band met haar te krijgen. Zoals ik ook met mijn oma had.


Je bent graag buiten. Wat doe je zoal?

Drie keer per week een rondje hardlopen maar ook wandelen met vriendinnen en hun honden, en in de tuin werken. Het strand is een favoriete plek. Hier kom ik tot rust. In de tuin lopen bij mij twee kippen. Een paar jaar terug heb ik die voor mijn verjaardag gekregen om te helpen in mijn tuin. De dames doen dit ook vol overgave en ik vind het heel gezellig in de tuin met de meisjes.


Je woont in De Koog. Hoe ervaar je het dorpsgevoel?

De Kogers onder elkaar zijn een hechte gemeenschap. Toen moeder Mosk onlangs overleed kon je dit goed voelen. Er waren zoveel mensen aanwezig in de Dorpsstraat om haar de laatste eer te bewijzen. Dat is mooi om te zien. Het heeft een tijdje geduurd om mij thuis te voelen in

De Koog. Toen ik op 18-jarige leeftijd hier kwam wonen, had ik weinig contacten, maar nadat de kinderen zijn geboren en zij naar school en voetbal gingen, leerde ik heel snel iedereen kennen en voel je de samenhorigheid van de gemeenschap.


Wat heeft het afgelopen jaar je geleerd?

Ik heb geleerd om beter voor mijzelf te zorgen. Toen ik op 1 maart mijzelf ging inschrijven bij de KvK begon net de pandemie. Alles lag op zijn gat en ondernemers waren in de overleefmodus. Dat maakte het extra moeilijk om jezelf te verkopen. Toch heb ik een heerlijk jaar gehad. Alles ging in een rustiger tempo en zo kwam er meer ruimte voor mijzelf. Even uit de tredmolen van geleefd worden.


Typisch Jij?

De vroege vogel die ’s morgen om 4:15 uur al opstaat om mijn dag sportief te beginnen. Het liefst zit ik al om 7:00 uur te werken, maar ik vind het ook heerlijk om in alle vroegte eerst een rondje te rennen voor ik start. Een beetje schilderen of een boek lezen en op zondag een wedstrijdje Ajax kijken of met Eg een Stockcar race of film kijken, helemaal goed.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als eigen. De meeste zijn fijn recht toe recht aan. Geen kapsones. Tesselaars zijn harde werkers en heel ondernemend. En de meeste hebben een gezonde dosis humor.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het bos en het strand! Ook houd ik erg van de oude huisjes en gebouwen in de dorpen. Ik zou het jammer vinden als deze verdwijnen. Bijvoorbeeld het huisje van moeder Mosk naast de kerk in de dorpsstraat, ik hoop dat dit gewoon blijft bestaan en dat er niet opeens een modern gebouw of winkel voor in de plaats komt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de oude huizen en gebouwen in de andere dorpen.


Wie verdient een grote pluim op Texel?

Ik heb veel bewondering en respect voor alle vrijwilligers en medewerkers van de Hospice op Texel. Mooi om te zien hoe zij het sterven begeleiden en de nabestaanden daarin ook helpen en ondersteunen.


Hoe kijk je aan tegen het toerisme?

Daar leven we allemaal van. Ik geniet van de drukte, maar ook van de rust en stilte in het laagseizoen. Ik vind het mooi om te zien hoe onze gasten hier tot rust komen. Daardoor voel ik mij ook bevoorrecht en dankbaar dat ik hier mag wonen en werken.


Wat doe je over vijf jaar?

Werken met veel plezier, en genieten van alles wat ik nu ook doe. Hopelijk maak ik mooie reizen met mijn vriend en geniet samen met hem van de wereld. Tijd doorbrengen met mijn kleinkind of misschien wel kinderen, maar ook met mijn vriendinnen. lachen, reizen, terrasjes pakken en wandelen. alles wat het leven te bieden heeft.


Wie zie je graag in een volgende 'Eiland Van...'?

Joost Rommel. Hij geeft een bijzondere invulling aan to serve and protect. Ik wil daar graag meer over weten.