De vier zeepaardjes worden uitgezet in zee.
De vier zeepaardjes worden uitgezet in zee. Foto: Ecomare

Zeepaardjes uitgezet

Uniek voor Ecomare en misschien zelfs voor Nederland: vier zeepaardjes die bij Ecomare werden verzorgd nadat ze begin dit jaar op het strand waren aangespoeld zijn vrijdag teruggebracht naar zee.

De Texelse duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra droegen de zeepaardjes over de dijk bij het NIOZ en namen de visjes vervolgens mee naar een diepte van zo’n vijf meter. Daar lieten ze de zeepaardjes los tussen het wier Een bijzonder moment volgens Ecomare.


De zeepaardjes werden in januari gevonden op het Texelse strand. Het zijn kortsnuitzeepaardjes, de soort die het meeste voorkomt in de Noordzee. Ze waren op dat moment bevangen door de kou maar ze leefden nog wel. Bij Ecomare mochten de zeepaardjes in een aquarium betere tijden afwachten. Die waren vrijdag aangebroken: de zeewatertemperatuur van de zee was bij het vrijlaten zo’n 11 graden Celsius. "Warm genoeg voor kortsnuitzeepaardjes."


De zeepaardjes zwommen bij Ecomare in water van 13 graden. Dierverzorger Jarco Havermans liet ze daarom op de dijk bij het NIOZ eerst aan de iets lagere watertemperatuur van de Waddenzee wennen. "Vervolgens namen Reinier en Boukje een transportbak met daarin de visjes mee de diepte in.


Op onderwaterbeelden die zij hebben gemaakt is goed te zien dat daar veel wier groeit en dat er van alles in het water zweeft. Daarmee is aan de andere twee voorwaarden voor een goed zeepaardjes-leven voldaan: aan het wier kunnen ze zich met hun staart vasthouden en er is genoeg plankton om te eten."

Het was voor Ecomare een unieke gebeurtenis. Niet eerder werden er zeepaardjes in het centrum opgevangen. Jarco kijkt tevreden en met enige trots terug op de geslaagde opvangperiode: “Zulke kleine diertjes hebben heel klein eten nodig. In de natuur zweeft dat gewoon rond, maar bij Ecomare hebben we gefilterd water. Ik heb ze gevoerd met mysis – heel kleine garnaaltjes. Ik ben erg blij dat ze het zo goed hebben gedaan.”


Omdat de voortplantingstijd van de zeepaardjes eraan komt, was bij het uitzetten goed te zien welk geslacht de vier zeepaardjes hadden. Jarco: “Een van de zeepaardjes had een duidelijke broedbuidel. We hadden dus drie vrouwtjes en één mannetje. Bij zeepaardjes ontwikkelen de eitjes zich namelijk in een broedbuidel van het mannetje.”


Er spoelden begin dit jaar bij elkaar tientallen zeepaardjes aan op het Texelse strand. De zeepaardjes die het avontuur overleefden, kwamen bij Ecomare terecht en er waren diverse zeepaardjes die de landing op de Texelse uiteindelijk niet overleefden.


Vermoed wordt dat het aanspoelen van de zeepaardjes samenhangt met het aanspoelen van grote hoeveelheden mosdiertjes op het strand. Zeepaardjes willen nog wel eens met hun staart in een kolonie mosdiertjes gaan hangen en dan spoelen ze met een beetje pech automatisch mee het strand op.