Lieze Hendriks praat over het toerisme en wonen op Texel.
Lieze Hendriks praat over het toerisme en wonen op Texel. Foto: Dirk Kalverboer

“Ik vind dat er niet 24/7 drukte moet zijn”

Lieze Hendriks (18) uit Den Hoorn studeert momenteel havo op OSG De Hogeberg. Zij vertelt hoe ze tegen het toerisme en wonen op Texel aankijkt. Deel 8 van het item: "Texelse jongeren over het toerisme en wonen op Texel."

Aan het toerisme zitten voor haar twee kanten. “Aan de ene kant leven veel Texelaars van het toerisme, maar aan de andere kant zie ik wel dat het erg druk is op Texel. Als er geen toerisme zou zijn, zou het zeker niet goed zijn. Ik vind alleen dat er een middenweg moet komen, zodat het niet te druk wordt.”


“Wat ik goed vind gaan aan het toerisme, is dat het allemaal gestroomlijnd is. Je weet dat het in de vakanties drukker is. Tussen de vakanties in is het ietsje minder druk. Hier kun je je voorbereiden"

Toch zijn er dingen die wat Lieze betreft anders kunnen. “Ik vind dat er niet 24/7 drukte moet zijn. Heel Nederland heeft op verschillende tijdstippen vakanties, daardoor is het een maand lang heel druk. Daarnaast vind ik wel dat de toeristen zich zowel aan de coronaregels als aan de normale regels moeten houden. De regels zijn hier hetzelfde als aan de overkant.”


Lieze houdt zich niet vaak met de toekomst van het Texelse toerisme bezig. “Ik hoop gewoon dat het over twintig jaar precies hetzelfde is qua toeristen als nu en dat het niet te druk wordt op Texel. Ik hoop dat de toeristen zich gewoon aan de regels gaan houden.” De oplossing is er volgens haar wel: “Ze moeten gewoon aan de richtlijnen vasthouden met het aantal vakantiebedden. Er moeten geen overvolle vakantieparken komen."

Huizenprijzen

Over de huizenprijzen op Texel heeft Lieze wel zorgen. “Het is niet gezond dat de huizenprijzen zo erg aan het stijgen zijn. De huizen worden zo alleen betaalbaar voor mensen die hard werken en heel goed verdienen. Dat zou betekenen dat alleen de top van Nederland hier kan wonen."


In de toekomst zou Lieze zelf niet vast op Texel willen blijven wonen. “Ik wil eigenlijk wel verhuizen naar de overkant, waar weet ik nog niet. Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Rotterdam en ik mis wel dat je vanaf hier niet zomaar even naar de stad kunt, want je zit toch met de boot. Het zou mij mooi lijken om hier een vakantiehuisje te nemen, want ik vind Texel wel een ontzettend mooi eiland.”

Ze verwacht dat er meer jongeren voor kiezen om het eiland daadwerkelijk te verlaten. "Ik verwacht dat veel jongeren straks verhuizen naar de overkant. Dat komt met name door de huizenprijzen, maar ook wel door het ons kent ons gevoel. Ze willen weten hoe het ergens anders is.” Ook heeft ze vaak meekregen van andere jongeren van haar leeftijd dat ze graag het eiland willen verlaten voor de stad. "Ze zeggen dat, denk ik, omdat ze zich opgesloten voelen het eiland, je kan niet niet zomaar even naar een stad toe."


De gemeente kan er in haar ogen wel iets aan doen om ervoor te zorgen dat de jongeren van nu uiteindelijk ook op Texel zullen blijven wonen. "De huizenprijzen moeten omlaag en ik vind dat er starterswoningen gebouwd moeten worden op plekken waar niks mee gedaan wordt, zoals bijvoorbeeld bij de Jan Drijverschool in Den Hoorn. De starterswoningen moeten niet ten koste gaan van de natuur, want dat is juist iets wat heel mooi is hier.”


Dirk Kalverboer