Akenbuurt, Nieuwlanderweg en Kogerweg open voor verkeer

Het nam even tijd in beslag, maar de Akenbuurt, Kogerweg en Nieuwlanderweg zijn weer open voor verkeer.

De wegen waren de afgelopen maanden afgesloten in verband met een reconstructie. Woensdag 12 mei werden ze heropend door verkeerswethouder Edo Kooiman en Gerard Murck, bedrijfsleider van aannemer Bam Infra Regionaal. De wegen zijn vernieuwd, breder geworden en heringericht voor maximaal 60 kilometer per uur. Door een bezweken fundering en een versleten wegdek waren de wegen hard toe aan reconstructie. De toename van verkeer en het breder worden van voertuigen leidden ertoe dat de weg een halve meter breder is gemaakt.


De reconstructie komt voort uit het wegencategoriseringsplan dat de gemeenteraad eerder vaststelde. Volgens de gemeente zijn met name de kruispunten veiliger geworden voor fietsers door oversteekplaatsen aan te leggen. Het fietspad naast de wegen is vernieuwd en heeft een zandkleurig asfalt gekregen dat volgens de gemeente beter in het omliggende landschap past. Tegelijkertijd zijn er duikers onder de weg vervangen (inspelend op een veranderende waterhuishouding op Texel) en zijn kabels en leidingen verzwaard, omgelegd dan wel vernieuwd. Een persleiding nabij de Ruigendijk is versneld uitgevoerd. "Ook de riolering is vernieuwd waardoor hemel- en rioolwater hier gescheiden worden. Tot slot is teerhoudend asfalt afgevoerd en waar mogelijk is materiaal hergebruikt." Bam Infra is nog enkele weken bezig met afrondende werkzaamheden zoals het aanhelen van bestaande inritten en dammen, het plaatsen van borden en de aanleg van voetpaden nabij Akenbuurt en de Ruigendijk.


De voorbereidingen voor de reconstructie van de Postweg (van de rotonde Nieuwlanderweg tot de Molenlaan in De Cocksdorp) zijn bijna afgerond. Op korte termijn wordt een Europese aanbesteding opgestart om te komen tot de keus voor een aannemer en de raad moet geld beschikbaar stellen. Bedoeling is dat het werk aan de Postweg in het najaar van start gaat.