Afbeelding
Foto:

De kant langs

Puzzelstukjes


Het zijn hoogtijdagen voor wantrouwen, achterdocht en "alternatieve" waarheden. Zoals bij deze complotdenker.


“Als je ergens geen logische verklaring voor kunt vinden, dan moet er wel iets anders aan de hand zijn. Je zou haast denken dat er mensen samenspannen om ons het leven zuur te maken. Ik zie zóveel dingen gebeuren die niet normaal zijn. Daar zit meer achter. Toegegeven, het is een ingewikkelde legpuzzel, maar wel eentje waarbij steeds meer stukjes op hun plaats vallen.


Neem het woud aan verkeersborden. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Zelfs op Oost. Staat er bij de ingang een bord voor betaald parkeren. Waar dan? In heel Oost is geen openbare parkeerplaats te vinden. Laatst vroeg iemand opheldering op het gemeentehuis. Weet je wat het antwoord was: “Dit is een niet-functioneel bord.” O ja, hoeveel hebben we er daarvan? In Den Haag zeggen ze : “Functie elders”.


De verkeersbrigade heeft blijkbaar vrij spel. Als ze ergens een weg of straat vernieuwen, kun je er vergif op innemen dat ze een riool-, stroom- of andere leiding "vergeten". Kan de weg daarna weer open. Op de Emmalaan pakten ze het anders aan. Gaat die weg na een langdurige en peperdure herinrichting eindelijk open, staat ie ineens hoog in de Top 10 van onveilige wegen.


Als fietser en bewegende verkeersremmer ben je daar je leven niet zeker. Ik zag laatst hoe een ongeduldige automobilist die achter een fietser reed, wel erg dicht op het spatbord reed. Toen was de maat vol. De wielrijder stapte af, zette zijn fiets demonstratief dwars over de weg, liep naar de automobilist en diende hem door het zijraam van repliek. Terwijl zich achter dit tafereel een lange file vormde.


Niet normaal. Maar wat steekt hier achter? Iemand heeft dit bedacht, door de organisatie geloodst, er een stempel op gezet en goedgekeurd. Maar met welk doel? Ik ben er nog niet uit, maar overduidelijk een puzzelstukje in de grote samenzwering.


Als het op vertragen aankomt, hebben we ons portie wel te pakken. Uitgezonderd op de Pontweg gaat de snelheid naar maximaal 60 km/uur. Conform de zogeheten CROW-normen, waar tot voor kort haast niemand van had gehoord. Ze hebben ons weer in de tang.


Weinig schot zit er ook in de woningbouw. Hoe harder de roep om betaalbare woningen klinkt, des te hoger wordt de nood. Door nieuwbouw in De Tuunen komt het wel goed, denk je dan. Totdat we de vraagprijs van bijna zes ton horen en dat ook niet-Texelaars hier mogen kopen. Wie bedenkt zoiets?


Ook op het financiële vlak gebeuren hier vreemde dingen. In De Tuunen, Den Burg Zuid en Den Burg Centrum dook in 2019 bij de gemeente ineens een tekort van €1,5 miljoen op. Daar kwam nog eens €700.000,-. Wie heeft hier de hand in? Weer zo’n puzzelstukje.


En dan de slaapplaatsen. 46.250 zegt de gemeente. Ben ik nou gek? Minstens het dubbele. De VVV-baas zei het zelf: 35.000 accommodaties. Toen was het zogenaamd een grap. Nou, ik weet beter. Kijk maar om je heen, je struikelt over de toeristen. Het wordt tijd voor een nieuwe partij: Beddenwaarheid.”


Veel puzzelstukjes, maar hoe passen ze precies in elkaar? De complotdenker zoekt naar het grote verband en gaat er nog maar eens goed voor zitten.


Gerard