Afbeelding
Foto:

Leuzen op gevel

Koger restaurant

Ongeloof en frustratie bij Robert Nouwen, eigenaar van restaurant Quinty’s in De Koog. Zijn muren werden in de nacht van 5 op 6 mei beklad met woorden als ‘NSB’ en ‘Monnik’. Er zou woede zijn ontstaan over een telefoontje dat Robert pleegde met de gemeente over de mogelijkheden voor het openstellen van zijn serre.

“Ik wil heel duidelijk zijn. Ik heb niemand willen aangegeven bij de gemeente. Nadat vorige week de terrassen open waren, werd het steeds onduidelijker wat wel en niet was toegestaan. Serres werden gedeeltelijk gebruikt en ik heb de gemeente gebeld of dit mocht, puur voor mezelf. Ik heb geen zin in boetes en wilde eerst weten of dit mocht. Toen hier ontkennend op werd geantwoord, heb ik een collega ingelicht. Uiteindelijk is het verhaal zijn eigen leven gaan leiden in de Dorpsstraat en is bij mensen het idee ontstaan dat ik collega’s erbij heb gelapt. Er zijn beelden en ik heb een idee wie het is. Gelukkig is dat geen collega-ondernemer, dat wil ik benadrukken. Ik vind dit wel veel te ver gaan! Als je een probleem hebt, kom dan naar me toe.”


Hoewel de regels van de overheid duidelijk zijn, gaat het in veel gevallen - niet alleen in De Koog - mis. “De gemeente wil coulant optreden, maar is vervolgens coulanter bij mensen die bepaalde mogelijkheden niet hebben. Daar krijg je dan willekeur van. Dat zorgt voor scheve gezichten en broodnijd treedt ook op nu de beurzen leeg zijn. We hebben het mogelijk gemaakt met zijn allen dat iedereen wel naar Texel kan komen, maar het spreiden via terrassen of serres is niet toegestaan. Dat zorgt voor spanning, met dit wellicht als climax.”


Een rondje door de Dorpsstraat leert dat de horecaondernemers balen van wat er is gebeurd. De meesten willen niet met naam genoemd worden. Ze keuren hard af wat er is gebeurd. Meerdere malen wordt de coulance van de boa’s in twijfel getrokken. “We hebben hier één boa die hier breedgeschouderd binnen komt lopen om even te roepen dat we blij mogen zijn dat we überhaupt open mogen zijn. Het is de toon die de muziek maakt he.” Robert laat maandagavond weten dat er inmiddels wel meer coulance is.


Lees meer op pagina 9.