Aya During bij de accreditatie van het Eurovisie Songfestival, waar zij als vrijwilliger aan meewerkt. Rechtsboven het podium.
Aya During bij de accreditatie van het Eurovisie Songfestival, waar zij als vrijwilliger aan meewerkt. Rechtsboven het podium.

Aya's droom bij het Songfestival in vervulling

Artiesten, bezoekers, medewerkers en anderen die zich melden bij de ingang van Ahoy voor het Eurovisie Songfestival, hebben grote kans daar Texelaar Aya During te treffen. De Oosterendse werkt een maand als vrijwilliger bij de accreditatie.


“Ik ben al jaren fan van het Songfestival. Met een clubje vrienden zijn we er twee keer naartoe geweest. In 2013 naar Malmö en in 2016 in Stockholm. En door wat ik daar zag, had ik zoiets van: dáár wil ik een keer aan meewerken, een onderdeel vormen van het geheel. Dat zou dan ergens in het buitenland moeten. Elk jaar was het spannend welk land zou winnen. Maar ik heb nooit geprobeerd er bij te komen. Toen het in 2019 in Israël werd gehouden, had ik wel een ingang bij de organisatie. Maar ik vond het niet zo handig om er heen te gaan.

En toen won Nederland het Songfestival. Ik dacht: nu moet ik mijn kans grijpen. Ik stuurde een mail naar Sietse Bakker, executive producer bij het Songfestival, met de vraag of er een plekje voor me was. “Wat wil je doen?”, vroeg hij. Graag iets met delegaties, rondleiden over het podium, etc. Ik ben toen de molen in gegaan. Maar dat lukte niet. Daarna heb ik me ingeschreven als vrijwilliger. Want ik dacht: wat er ook gebeurt, ik wil erbij zijn. En toen ging het vorig jaar niet door. Dit jaar moest ik opnieuw beginnen. In februari kreeg ik alsnog een kans. Die heb ik met beide handen aangegrepen. Ik heb gesolliciteerd en kreeg een taak toegewezen. Ik ben ontzettend blij dat ik dit nu van dichtbij kan meemaken.

Ik zit bij de accreditatie. Daar zorg je dat iedereen een toegangsbatch krijgt. Daarvoor zijn een aantal teams, van één daarvan ben ik teamleider. De controle op veiligheid is heel streng. Identificatie met paspoort, ID of rijbewijs, een negatieve coronatest en je wordt gescand door de veiligheidsdienst. Als er een probleem is, dan proberen we dat op te lossen.

Ik denk dat er bij ons tienduizenden mensen langs komen die enige vorm van betrokkenheid hebben. Van beroemdheden tot steigerbouwers. Iedereen komt hier voorbij en moet een batch hebben. Daarmee mag je naar binnen, maar alleen naar dát deel waarvoor je toegang hebt, niet naar delen waar je niets te maken hebt. De opbouw is nu volop gaande. Elke dag komt er iets bij, het podium is inmiddels af. De repetities zijn begonnen. Eerst met stand-ins, zodat de camera en de regie kan wennen. Straks beginnen de repetities met de artiesten. Er doen 39 landen mee. Elk land heeft per repetitie een half uur om zelf te repeteren. Het liedje doen, en dan hup, de volgende.”

Waar komt Aya’s fascinatie voor het Songfestival vandaan? “Ik ben graag met muziek bezig en zing ook zelf (in de band YouGoGirl). Dat wil niet zeggen dat ik alle muziek die op het Songfestival voorbij komt goed vind. Veel niet zelfs. Maar het is veel meer dan je op televisie ziet. Om in die bubbel rond te lopen, is geweldig. De hele stad is Eurovisie-stad. Normaal lopen er vele duizenden fans uit heel Europa. Al die verschillende vlaggen bij elkaar. Dansen, zingen en andere gekkigheid. Je leert er allerlei mensen kennen, uit Portugal, Israël, Litouwen en Oekraïne. Je komt elkaar tegen in het café en maakt een praatje met elkaar. En de volgende dag weer in de tram. De sfeer is heel gezellig en je hebt vooral een gevoel van ‘samenzijn’. Nu in coronatijd is dat anders, maar toch is het nú al een feestje!”

Aya werkt een maand bij het Songfestival, tot en met 24 mei. Ze laat haar werk bij Expotise even voor wat het is. "Mark (Roeper) en Lucas (Tijssen) zijn de liefste werkgevers van Nederland. "Meteen gaan, het is je droom!”, zeiden ze.