Onjuiste berekeningen over herkomst van neergeslagen ammoniak in de duinen.
Onjuiste berekeningen over herkomst van neergeslagen ammoniak in de duinen. Foto: Frans Alderse Baas

TNO onderzoekt herkomst van neerslag ammoniak in natuur

In de gebruikte berekeningen van het RIVM over de herkomst van ammoniak die neerslaat in Natura 2000-gebieden blijkt een een onjuiste aanname met betrekking tot ammoniak van zee.


Prof. Han Lindeboom (emeritus hoogleraar Mariene Ecologie) heeft de onderbouwing van het RIVM onderzocht en komt tot de conclusie dat er geen substantiële hoeveelheid ammoniak uit de Noordzee kan komen zoals het RIVM tot een jaar geleden aangaf. De Noordzee is volgens hem eerder “een put” dan een bron voor ammoniak.

Het RIVM heeft inmiddels toegegeven dat er een onjuistheid in het model zit en de omschrijving “ammoniak uit zee” vervangen door “ammoniak van zee”. Het is echter onbekend waar deze ammoniak dan wel vandaan komt. Het RIVM heeft deze ammoniak in de computer toegevoegd omdat er een discrepantie zit tussen metingen en model.

“Hier is vooralsnog sprake van “computerstikstof”, zeggen VVD en D66. “Er wordt nog naar mogelijke andere bronnen gezocht, zoals puntbronnen bij de meetpunten, maar ook wordt een artefact van de metingen en berekeningen niet langer uitgesloten. Dit betekent dat 29% van de berekende stikstof depositie in de Natura 2000 gebieden langs de kust uit de computer komt en in het veld mogelijk aanzienlijk lager is of zelfs niet bestaat.”

D66 en VVD vinden dat dit nader onderzoek verdient en dat de mogelijke stikstofruimte die dit geeft vooralsnog gebruikt dient te worden voor landbouw, visserij, transport en industrie, inclusief woningbouw.

Het Texelse college van b en w blijkt hiervan op de hoogte en heeft dit naar voren gebracht in een informeel overleg met de provincie. Namens de provincie wordt gemeld dat ook de provincie van deze onduidelijkheid op de hoogte is. Maar de provincie kan er nog geen uitsluitsel over geven. TNO onderzoekt dit momenteel in opdracht van het RIVM.