Foute berekeningen over de herkomst van neergeslagen ammoniak in de duinen.
Foute berekeningen over de herkomst van neergeslagen ammoniak in de duinen. Foto: Albert Bleumink

Onjuistheid in berekeningen RIVM herkomst ammoniak zee

Er blijkt een onjuistheid te zitten in berekeningen van het RIVM over herkomst van ammoniak die neerslaat in natuur(Natura 2000-)gebieden langs de kust. Gevoelige materie, want de berekeningen vormen de basis onder doelen voor stikstofreductie door onder meer landbouw.


De VVD en D66 hebben de kwestie aangekaart bij het Texelse college van b en w. “De provincie heeft vastgesteld hoeveel minder stikstof er moet neerslaan op de verschillende Noord-Hollandse natuurgebieden. Ook is uitgerekend hoeveel elke sector zoals landbouw, scheepvaart en industrie moet bijdragen aan die afname. Voor de duinen van Den Helder en Callantsoog is dit verder als voorbeeld uitgewerkt, dezelfde getallen gelden ook voor Texel.”

In 2025 mag jaarlijks ongeveer 250 mol minder neerslaan op elke hectare natuurgebied. In 2035 nog eens zo’n 100 mol extra zijn. Ter vergelijking: de bouw van 10.000 woningen zorgt voor ongeveer 2 mol neerslag in de buurt van de bouwlocatie. Een intensieve veehouderij zorgt in de directe omgeving voor ongeveer 10 mol aan neerslag.

Gesteld wordt dat de meeste stikstof komt van het buitenland en van ammoniak van zee. Het gaat respectievelijk om 35% en 29%. De landbouw volgt met 18%. Elke sector moet de komende 15 jaar evenredig aan de doelen een afname laten zien. Uit het buitenland moet vanaf 2025 dan ongeveer 87 mol minder neerslaan op het duingebied (35% van 250 mol) en van de landbouw wordt over 4 jaar een afname van 45 mol verwacht.

Op pagina 3: "TNO onderzoekt herkomst van neerslag ammoniak in natuur".