Onduidelijkheid door coronawetgeving

Wel of niet open? Het blijft een heikel punt op Texel. De één mag wel open, ogenschijnlijk dezelfde tak van sport mag dat niet. Dit bleek onder meer bij de rommelmarkt van Den Hoorn en de kunstboet aan de Schilderweg. Beiden blijven voorlopig nog gesloten.

Greet Swabedissen en Rodri Wolters die zondag aan de Schilderweg de Kunstboet openden en hierover een persbericht naar de krant stuurden, verkeerden in de veronderstelling bezoekers te mogen ontvangen. Niet dus.

Het is soms verwarrend wie er wel en wie er niet open mag. Swabedissen verwijst onder meer naar Galerie Posthuys in De Koog, die wel open is. Zij mogen open zijn omdat dit pand (ook) een winkelbestemming heeft. En winkels mogen, met in achtneming van de voorwaarden die daarvoor gelden, sinds vorige week weer zonder afspraak bezoekers ontvangen.

Waarom mogen bij de Kunstboet geen bezoekers naar binnen? De gemeente zegt hierover: “De Kunstboet moet dicht omdat dit een atelier/tentoonstellingsruimte is, vergelijkbaar met een museum. Musea mogen nog steeds niet open natuurlijk, daarom geldt dit ook voor de Kunstboet.”

Swabedissen: “We hebben geen winkelbestemming, maar een vergunning voor het werken in de boet en af en toe wat verkopen. Wij dachten dat we goed zaten, maar helaas. We waren te enthousiast, maar het is niet anders.” Het wachten is op het moment dat de coronamaatregelen zodanig worden versoepeld, dat ook de Kunstboet alsnog bezoekers mag ontvangen.

De Kunstboet is niet de enige ruimte in het buitengebied waar kunstenaars of ambachtslieden werken, exposeren en bezoekers kunnen ontvangen. Voor hen gelden dezelfde regels, ook zij mogen tot nader orde dus ook geen bezoekers ontvangen.

In Den Hoorn leek de rommelmarkt weer open te gaan. Ook dit ging niet door, terwijl de kringloopwinkel weer gewoon spullen mag verkopen. De gemeente schrijft: "Op basis van de coronawet die sinds 1 december 2020 geldt mogen in het geheel geen evenementen plaatsvinden. Onder ‘evenementen’ vallen in deze wet ook markten en schuurverkopen. Alleen de warenmarkt is uitgezonderd. Rommel-, snuffel-, kerst- en soortgelijke markten en schuur- en garageverkopen zijn niet toegestaan, ongeacht of dit binnen of buiten plaatsvindt. Activiteiten die behoren tot de reguliere exploitatie of het reguliere gebruik van een bepaalde ruimte of locatie vallen niet onder het begrip ‘evenement’. Dat betekent bijvoorbeeld dat verkoop van artikelen vanuit een winkel wel is toegestaan. Uiteraard met inachtneming van de corona-regels die gelden voor winkels."


Vorige week kreeg de eigenaar van De Vriendschap (onder meer varend tussen Vlieland en Texel) een officiële waarschuwing van de gemeente. Hij voer met toeristen, terwijl dit niet is toegestaan. Hij valt onder recreatieve vaartochten. Dit is niet toegestaan op dit moment.