Het plangebied aan het Stappeland voor de nieuwe zomerhuizen.
Het plangebied aan het Stappeland voor de nieuwe zomerhuizen. Foto: Ontwerp-bestemmingsplan Pontweg Stappeland

Politiek kritisch over verplaatsing bedden naar het Stappeland

De politieke partijen staan kritisch tegenover de verplaatsing van vijftig slaapplaatsen van Tubantia aan de Pontweg naar 't Stappeland in De Koog zodat daar tien nieuwe recreatiewoningen gebouwd kunnen worden.

D66 en Fractie Koot hebben moeite met de koppeling tussen Tubantia en 't Stappeland. De verplaatsing van de slaapplaatsen moet ertoe leiden dat de verblijfsrecreatieve bestemming van Tubantia wordt vervangen door een maatschappelijke bestemming en dat eigenaar Woontij Tubantia (ingericht voor tijdelijke huisvesting) kan opknappen. Bij 't Stappeland moet de verplaatsing leiden tot de bouw van tien nieuwe vakantiehuizen op een stuk grond achter de karting dat door water en recreatie is omgeven. Om dat mogelijk te maken, moet de bestemming 'sport' worden vervangen door 'verblijfsrecreatie'. De toeristische bedden van Tubantia zijn bedrijfsmatig al een tijd niet meer in gebruik, maar vallen niet onder het verbod op verplaatsing van spookbedden, omdat de aanvraag voor de verplaatsing nog dateert van vóór het spookslaapplaatsenverplaatsingsverbod van 26 juni 2019. GroenLinks vond de verplaatsing zorgelijk, omdat toeristische slaapplaatsen geen handelswaar mogen zijn en stelde dat het beter zou zijn als de recreatieve bedden komen te vervallen. De partij was evenmin blij met de koppeling. Texels Belang wilde weten of de verplaatsing was getoetst aan de Texelse kernwaarden en dat is volgens het college het geval. Het CDA vond het - aan de vooravond van de komst van het Toeristisch Toekomstplan voor de balans op het eiland - eigenlijk te vroeg om nu een besluit te nemen. De PvdA had weinig moeite met het plan, Texel 2010 bracht in dat bouwen voor ouderen aandacht verdient en de VVD gaf het college het advies het plan 'nog eens héél goed door te lezen". De vereniging van eigenaren van Villapark Kamperfoelie heeft de politieke partijen gevraagd van het plan af te zien omdat de beoogde bouw van de tien vakantiehuizen in strijd is met het geldende bestemmingsplan van De Koog dat in vergroening voorziet.

Fractie Koot waarschuwde voor een trend dat verouderde gebouwen van toeristische slaapplaatsen worden ontdaan en dat vervolgens met behulp van die slaapplaatsen elders weer nieuwe verblijven worden neergezet. "Op die manier houden we de verstening in stand en het is de vraag of dat de bedoeling is." De besluitvorming over Tubantia en 't Stappeland staat op de agenda van de raadsvergadering van komende woensdagavond.