Boswachter Loran Tinga en boer Gerco Eelman op een foto in "Puur Natuur".
Boswachter Loran Tinga en boer Gerco Eelman op een foto in "Puur Natuur". Foto's: Caroline Westdijk

Boer en boswachter samen op cursus en leren zo over elkaars werk

Over afname van de biodiversiteit is veel te doen. In natuurgebieden is dit gemiddeld genomen gestopt, maar in het agrarisch gebied loopt het merendeels nog steeds terug, concludeert het Planbureau van de Leefomgeving onlangs.


Reden voor Natuurmonumenten (NM) meer dan voorheen samenwerking met boeren te zoeken. "Door goede samenwerking is er winst te behalen in zowel agrarisch als in natuurgebied." NM, dat op Texel circa duizend hectare grasland beheert, werkt hier samen met 24 pachters om de leefgebieden van weidevogels weer op orde te krijgen. Boswachters en boeren maken afspraken over beheer van het land.

In een reportage hierover in magazine “Puur Natuur” van NM komt onder andere Gerco Eelman uit Oosterend aan het woord. Hij is één van de deelnemende boeren. Samen met zijn broer Robin en ouders Jaap en Astrid heeft hij een groot boerenbedrijf met melkvee en schapen. 60 hectare van hun grond is primair bestemd voor de productie van voer voor de koeien en past in het streven naar duurzame kringlooplandbouw. Op 40 ha heeft de natuur voorrang, waarvan 30 ha wordt gepacht van NM.

Voor een beter bodemleven rijden de boeren alleen vaste stalmest uit over het natuurland. Voor een gevarieerde vegetatie, zoals onderscheid in hoog en minder hoog gras, maken ze een planning voor het maaien. Ook wordt van binnen naar buiten gemaaid, zodat jonge weidevogels naar de randen kunnen vluchten.

Daarnaast laten ze stroken staan voor de winter. "Dankzij deze stroken overleven ook muizen de schrale maanden. Als er voldoende muizen zijn, jaagt de bruine kiekendief minder op jonge weidevogels."

Boswachter Loran Tinga spreekt in "Puur Natuur" zijn tevredenheid uit over de samenwerking met boeren. "We gaan ook samen op cursus. Een prima manier om inzicht te krijgen in elkaars werk. Boeren zien waarom wij bepaalde maatregelen willen, ik zie hoe hun bedrijf in elkaar steekt.” Dankzij goede beheerafspraken en stijging van het waterpeil in Waalenburg verwacht Tinga dat de broedresultaten de komende jaren echt verbeteren.

Lage land van Texel, Eendenkooi bij Spang, Texel, wadden eilanden, Noord-Holland, Nederland, Europa, Lage land van Texel, Eendenkooi bij Spang