Fiet van Beek en Sytske Dijksen met de kleurboeken.
Fiet van Beek en Sytske Dijksen met de kleurboeken. Foto: Job Schepers

Texels kleurboek

Ontspannend, uitdagend en educatief. Trots zijn tekenaar Sytske Dijksen en uitgeefster Fiet van Beek (Uitgeverij anderszins) op een tweetal Texelse kleurboeken dat sinds deze week in de Texelse boekwinkels ligt.

Het begint als tijdverdrijf. Sytske maakt diverse Texelse kleurplaten die ze al dan niet ingekleurd op Facebook deelt. Soms met typisch Texelse dieren, een ander weer met Texelse taferelen. "Ik heb toen op Facebook een oproep gedaan met de vraag of het niet leuk was om er een boek van te maken, al snel kreeg ik een bericht van Fiet. Sommige tekeningen zijn langwerpig, anderen meer vierkant. Toen kwam het voorstel om twee verschillende kleurboeken te maken, moest ik er ineens nog vijftien tekeningen bij maken", lacht Sytske, duidelijk tevreden met eindresultaat.


"Iets soortgelijks ben ik nog niet tegengekomen. Kleurplaten bestaan wel, maar echt typisch Texels niet echt. Kleurboeken al helemaal niet. Ik zie langzaam maar zeker een Texelse lijn ontstaan, vorig jaar had ik zelf al een boek over het Hoornder kerkje. Dit vond ik echt een toevoeging, niet het zoveelste dat er al is. Ik vind het zelf ook leuk, anders was ik er niet aan begonnen", vertelt Fiet.

Het resultaat mag er zijn. In het 'natuurkleurboek' ruimte voor diverse planten- en vogelsoorten en de verschillende natuurgebieden zijn onmiskenbaar in beeld gebracht. "Aan de binnenkant van de cover zijn de ingekleurde versies te zien, waarbij de daadwerkelijke kleuren van de bloemen te zien zijn. Men hoeft dat natuurlijk niet te volgen", vertelt de uitgeefster. In beide boeken staan vijftien tekeningen, die er per stuk makkelijk zijn uit te halen door middel van de aangebrachte perforatierand. "Dan kunnen ze mooi ingekleurd worden opgestuurd naar opa of oma bijvoorbeeld."

"Het begint met een de tekening op papier, gemaakt met een zwarte tekenpen. Die fotografeer ik, daarna ga ik op de computer verder met fotoshop. Je komt er achter dat niet alles geschikt is voor een kleurboek. De lepelaar is een graag geziene vogel op Texel, maar komt niet beeldvullend voor in een tekening, die is immers vooral wit. In het andere kleurboek komt de Texelstroom wel voor, maar ook die is lastig vanwege de hoeveelheid wit. Ik heb daar veel zwaaiende mensen bij, om er toch nog kleur in te krijgen", vertelt de tekenaar.

Als gevraagd wordt naar de doelgroep, schat Sytske dat het te doen is vanaf een jaar of acht. "Dat verschilt ook een beetje per tekening. Sommigen, zoals het hofje aan de Weverstraat, zijn best priegelwerk. Andere tekeningen zijn iets makkeijker. Zo is het voor een breder publiek."

Of de boeken de eersten zijn van een uitgebreide serie, durft het tweetal niet te zeggen. "Ik blijf nog wel even tekenen hoor, ik heb er plezier in. En op mijn wandelingen buiten doe ik weer genoeg inspiratie op", stelt Sytske. Fiet besluit: "Het contact tussen ons beiden is in ieder geval gelegd en ideeën zijn er genoeg. Wat ik al zei, ik moet altijd het gevoel bij iets hebben dat het wat toevoegt."


De kleurboeken liggen bij de VVV, Het Open Boek en Nauta Boek in Den Burg en bij Primera Mets in De Koog, het Vogelinformatiecentrum en bij Ecomare. Het kost 10,95.