Slijter Jan de Wit schrijft over wijn uit Noord-west Spanje. Linksonder wijnmaker Benito Santos.
Slijter Jan de Wit schrijft over wijn uit Noord-west Spanje. Linksonder wijnmaker Benito Santos.

Goed bewaard geheim

Tijdens een online wijnproeverij werd slijter Jan de Wit aangenaam verrast door de kwaliteit van de wijnen uit Noord-West Spanje. Dit gebied tussen de Golf van Biskaje en Portugal, Galicië, is vooral bekend van bedevaartsplaats Santiago de Compostella.

Deze streek is in de loop der tijd steeds belangrijker geworden als wijn producerend gebied. Het heeft zelfs een eigen DO, Denominación de Orixe, een beschermde herkomstbenaming, namelijk Rias Baixas. Het klimaat is hier heel anders dan wij ons voorstellen bij Spanje. Het is koeler en vochtiger. De gemiddelde temperatuur is vergelijkbaar met die bij ons, terwijl de neerslagcijfers aangeven dat de hoeveelheid regen hier bijna het dubbele is. Dit is terug te vinden in de wijnen uit dit gebied, namelijk tintelfrisse witte en fruitige rode, gemaakt van streek-eigen druivenrassen: de witte Albariño, Godello en de rode Mencia.

De wijnen van Galicië zijn lange tijd een goed bewaard geheim gebleven, hun internationaal succes dateert van de laatste 30-40 jaar. Eén van de grote voortrekkers daarbij was Benito Santos, wiens familie al meer dan een eeuw wijngaarden bezat en bewerkte aan de Atlantische kust. Dit gebied is nu bekend als de DO Rias Baixas. Santos raakte al jong overtuigd van de bijzondere kwaliteiten van de Albariño-druif. Als één van de eersten produceerde hij wijnen van 100% Albariño en maakte hier furore mee.

Ondertussen heeft Benito Santos het stokje overgedragen aan zijn opvolgers, die net als hij zeer toegewijd en succesvol zijn. Onder hun leiding werd de bodega in 2002 uitgebreid en gemoderniseerd en werd er begonnen met wijnen uit het meer landinwaarts gelegen Monterrei, waar 5 hectare wijngaard wordt gepacht. Hier worden de Godello en Mencia druiven verbouwd.

Bij Benito Santos draait het vooral om “terroir” grond/grondsoort. Dit bepaalt sterk het karakter van de wijn. De wijngaarden in Rias Baixas liggen op nog geen 500 meter van de oceaankust en dat proef je terug in de Albariño’s: fris en mineraal met een tikje ziltigheid. In het iets warme Monterrei worden een prachtige Godello en Mencia gemaakt. Zij zijn het ontdekken meer dan waard.

We proefden van dit voor ons nieuwe wijnhuis eerst de Albariño. Afkomstig van jonge stokken, een heerlijk frisse, strakke wijn met een lichte ziltigheid in de afdronk en tonen van wit fruit en mandarijnen.

Vervolgens de Godello. Deze is ronder en voller. Aromatisch met volop tropisch fruit, minerale en florale tonen.

Als derde de EO Albariño afkomstig van percelen met stokken van meer dan 30 jaar oud en van een zanderige granietbodem. Ook deze heeft intense aroma's van tropisch fruit, ananas, peer en citrus. Krachtig van smaak met levendige zuren en een zilte mineraliteit. Dit geeft de wijn spanning en verfijning.

Als laatste witte wijn kwam de Pago de Xoan Albariño aan bod. Deze wijn is afkomstig uit de oudste wijngaarden die Benito Santos in bezit heeft. De stokken voor deze wijn zijn minimaal 70 jaar oud. Hij is rond in de mond, heeft een complexe neus, prachtige zuren en een lange afdronk.

Ten slotte de Mencia, een geconcentreerde, sappige rode wijn opvallend geurig, boordevol fruit met een evenwichtige prachtige zachte structuur.