De Ronde om Texel een paar jaar geleden.
De Ronde om Texel een paar jaar geleden. Foto: Gerard Timmerman

Grote evenementen afgelast

De coronacrisis blijft zijn invloed uitoefenen op grote evenementen op het eiland; zowel de Ronde om Texel als de Texel Halve Marathon zijn voor dit jaar afgelast.

Volgens de organisatie van de Texel Halve Marathon is het te onzeker welke coronamaatregelen eind september van kracht zijn. Het is daardoor niet mogelijk tijdig afspraken te maken met de veiligheidsregio voor de inzet van hulpdiensten. Het is eveneens onduidelijk of er eind september vanaf de boot gestart kan worden. De organisatie wil evenmin een beroep doen op de sponsors omdat het voor iedereen een moeilijke tijd is.


Er is bekeken of er alternatieven mogelijk waren, maar dan zou het unieke karakter van de halve marathon (starten vanaf de boot) worden aangetast. Verplaatsing naar een later moment in 2021 kon niet, omdat er onderhoud voor de boot in aantocht is. De organisatie hoopt de Texel Halve Marathon in 2022 wel weer te kunnen houden. De laatste editie dateert van 2018. In 2019 gooide het slechte weer roet in het eten en in 2020 kon het evenement niet doorgaan door het virus.

De Ronde om Texel gaat niet door omdat juni nog te vroeg is om al een groot publieksevenement als de Ronde te kunnen laten plaatsvinden. Volgens voorzitter Jan Schouwstra en wedstrijdleider Menno Vercouteren zijn alle mogelijkheden om de Ronde op alternatieve wijze door te laten gaan bekeken, maar is het op het moment geen haalbare kaart. "De Ronde is daarvoor simpelweg te groot met tientallen vrijwilligers, honderden deelnemers en duizenden toeschouwers op het strand bij Paal 17." De organisatie wil ook geen belasting leggen op de hulpdiensten en overige overheidsinstanties die het al druk genoeg hebben met de aanpak van de coronacrisis.


De 43ste editie van de Ronde om Texel staat nu gepland op zaterdag 18 juni 2022. Schouwstra: "Met alle betrokken partijen gaan we ervoor zorgen dat de 43e editie volgend jaar nog beter, groter en mooier wordt.” De inschrijvingen die voor dit jaar al binnen waren, blijven volgens wedstrijdleider Vercouteren geldig voor 2022. De Ronde om Texel moest in 2020 ook al worden afgelast als gevolg van het coronavirus.