De atletiekbaan in Den Burg tijdens een Bedrijvenestafette.
De atletiekbaan in Den Burg tijdens een Bedrijvenestafette. Foto: Jeroen van Hattum

College en AV Texel nog niet op één lijn over renovatie atletiekbaan

Een renovatie van de atletiekbaan in Den Burg is aanstaande, al liggen eigenaar gemeente en hoofdgebruiker AV Texel niet geheel met elkaar op één lijn over de uitvoering van de renovatie.

Zoveel werd duidelijk tijdens en na afloop van de commissievergadering van afgelopen woensdagavond waar gesproken werd over het budget voor de renovatie. Punt van discussie is onder meer de afwatering van de baan en dat kwam dan ook aan de orde in de vergadering. AV Texel geeft de voorkeur aan de komst van een kunststof goot in plaats van de huidige opstaande randen met tegels. Het college geeft de voorkeur aan waterdoorlatende tegels. Wethouder Remko van de Belt (sport) gaf aan dat er inderdaad iets moet gebeuren met de goot en dat het college met het opstellen van de raming voor de renovatie in de buurt is gebleven van wat de raad vorig jaar vroeg.


Nick Ran (VVD) was verbaasd dat het college pas na de renovatie met de atletiekvereniging een nieuwe gebruikersovereenkomst wil aangaan en niet vooraf. Volgens wethouder Van de Belt zit dat in de hoogte van de kosten van het onderhoud en kunnen die pas berekend worden als het werk aan een aannemer is aanbesteed. In de praktijk staat er volgens de wethouder nu €4000,- per jaar voor in de boeken, maar is het €10.000,-. Dat bedrag werd achteraf door AV Texel bestreden.

William Witte (Texels Belang) was benieuwd hoe het zit met de communicatie tussen de gemeente en AV Texel omdat die in het verleden niet geheel optimaal was. Rikus Kieft (GroenLinks) merkte op dat er een collegevoorstel lag zonder de inbreng van AV Texel. De wethouder liet weten dat de partijen tijdens overleggen met elkaar om tafel waren geweest. In de praktijk kijken college en vereniging niettemin wisselend tegen de renovatie aan. De vereniging stuurde na afloop van de commissievergadering meteen een stapel documenten aan de raadsleden om hun wensen en ideeën nader onder de aandacht te brengen. Dan gaat het ook om LED-verlichting rond de baan en de komst van toestellen om aan de fysieke weerbaarheid van het lichaam te werken. Ran (VVD) benadrukte dat de gemeente eigenaar is van de baan. "Het is de eigenaar die bepaalt wat de huurder krijgt."


Vanuit de politieke partijen was de wens te horen om de baan, die eerder al eens werd afgekeurd, dit jaar te laten renoveren. Besluitvorming daarover staat gepland in de raad van half mei.