De nieuwe boot
De nieuwe boot "Anna" van Frido Boom Foto: Dirk Kalverboer

Nieuwe boot TX10 en TX20 voor dagtochten

De TX10 en TX20 uit Oudeschild heeft sinds vorige week zaterdag een nieuwe boot in de haven van Oudeschild liggen. De naam van de boot is “Anna.”

De boot is officieel een passagierschip voor dagtochten. Hij liet de 'Anna' bouwen vanwege de verandering in het soort gasten dat op Texel komt. “Wij zien het soort bezoekers aan Texel veranderen en wij willen daarop inspelen. Om je heen zie je nu ook wat meer luxere accommodaties dan voorheen.”

Aluminium

De boot is helemaal gemaakt van aluminium. Hij hoeft niet geverfd te worden en is in principe klaar voor gebruik. Het schip werd dit jaar volgens de nieuwe eisen gemaakt op een scheepswerf in het Friese Earnewâld. Frido Boom, zei het volgende erover. “Het ontwerp is eigenlijk afkomstig van mijn lieftallige echtgenote Anna (Anneke Boom-Feenstra). Zij kwam het ontwerp tegen op internet. Het is een Amerikaans ontwerp, maar aangepast naar onze wens door een architect hier in Nederland. Alles moest wel goedgekeurd worden en er zaten eisen aan die de architect moest vertalen in het ontwerp.”

Huren

De boot kan worden afgehuurd door een groep mensen die een dag de zee op wil. Aan boord kunnen zij onder meer champagne, oesters en diverse andere hapjes krijgen. De tocht kan gaan naar bijvoorbeeld Den Oever of Terschelling. Aan boord van de Anna wordt geen vis gevangen, wel blijft deze boot zich bezighouden met de visserij. Zo is de bedoeling dat Frido bij iedere tocht veel over de visserij vertelt en dat hij wekelijks met gasten naar de verse vismarkt in Den Oever gaat. Daar gaat dan een gerenommeerde kok samen met de gasten naartoe om verse vis te kopen. Die vis wordt dan bereid bij een restaurant zoals bijvoorbeeld: bij Op Oost. Het idee erachter is om elkaar te helpen. "Het is eigenlijk vergelijkbaar met hoe dat gaat in Spanje of Portugal. Daar loop je door de viswinkel en daar kun je iets uitzoeken en dan wordt het meteen klaargemaakt. Dit is eigenlijk hetzelfde, maar dan op een andere manier."

Varen

Frido gaat zelf op de Anna op varen. Vooralsnog blijven de TX10 en de TX20 gewoon bestaan. De TX10, die hij al sinds 1994 heeft, staat momenteel te koop. Hij hoopt dat de kotter binnen afzienbare tijd verkocht kan worden. "Degene die dit schip wil kopen, wil waarschijnlijk ook rondvaarten doen. Doordat we nu in de coronacrisis leven, gaat het verkopen van de boot helaas wat moeilijker vanwege de onzekere toekomstperspectieven." De TX20, waar Herman Blom op vaart, blijft gewoon rondvaarten doen zodra dat weer is toegestaan volgens de coronamaatregelen.


Twee jaar geleden speelde Frido al met het idee om met een nieuwe boot te beginnen. De coronacrisis heeft geen enkele invloed gehad of de boot wel of niet zal komen. De boot was al besteld voor de coronacrisis. Het doel van Frido met de nieuwe boot is om ervan te kunnen bestaan en om in te spelen op de wensen van de gasten, zodat zij zo plezierig mogelijk een dag op het water kunnen zijn.


Wanneer hij daadwerkelijk kan varen met de 'Anna' is vanwege de huidige coronacrisis nog de vraag. Wel kijkt hij er enorm naar uit om zijn gasten te verwelkomen op de nieuwe boot.