Petitie om alsnog ander vaccin dan AstraZeneca te ontvangen

Een aantal Texelaars van 60 tot 65 jaar die in april géén inenting met AstraZeneca wilde, heeft zich aangesloten bij een landelijke petitie om alsnog met een ander vaccin te worden ingeënt.

Ze lieten van zich horen nadat bekend was geworden dat Texelaars van 18 tot en met 59 jaar eveneens op Texel wordt gevaccineerd. Volgens één van hen dreigt nu een situatie te ontstaan dat 60-minners en 65-plussers op Texel straks zijn beschermd met Pfizer en dat een deel van de groep van 60 tot 65 buiten de boot valt.

Volgens haar werd AstraZeneca, dat in opspraak kwam vanwege een aantal gevallen met trombose, geweigerd in verband met eigen medische klachten die ze niet wilde laten verergeren. Het was niet de bedoeling een vaccinatie in het algemeen te weigeren. Volgens een woordvoerder van de GGD wordt er momenteel op landelijk niveau besproken hoe er moet worden omgegaan met mensen uit de groep 60-65 die geen AstraZeneca wilden hebben. "We weten nog niet wat het beleid gaat worden." De petitie staat op https://rechtoppfizermoderna.petities.nl.

1961 en 1962

Een aantal Texelaars uit 1961 en 1962 (60 of jonger) heeft zich recent voor vaccinatie aan de overkant aangemeld of een uitnodiging daarvoor gehad. Volgens de GGD kunnen deze Texelaars zich alsnog op Texel laten inenten. "Deze mensen krijgen ook de brief van de gemeente en kunnen op basis daarvan ons bellen. Wij kunnen de afspraak dan omzetten. Maar wij adviseren mensen - wanneer ze eerder in Den Helder terecht kunnen en reizen geen probleem vormt - om Den Helder toch zeker te overwegen. Hoe eerder mensen zijn gevaccineerd, hoe beter."


Texel krijgt nu eenzelfde situatie als de Friese Waddeneilanden. Daarvan werd begin vorige week bekend dat alle bewoners boven de 18 jaar op de eilanden zelf gevaccineerd kunnen worden.