Afbeelding
Foto: HHNK

Wat ik zeggen wou

In het tweede katern van de Texelse Courant van vrijdag 16 april prijkt een artikel betreffende de rechtszaak die de bewoners van ’t Horntje hebben aangespannen tegen het door gemeente Texel goedgekeurde plan van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tot het plaatsen van een 13,8 meter hoog kunstwerk 'In Veilige Handen', kortweg 'De Hand'.

De Hand naar Buenos Aires?


Ik begrijp die rechtszaak heel goed: wat moet zo’n monsterlijk gedrocht op de duinen van ’t Horntje als welkomstbeeld voor de met TESO reizende toeristen? En waarom moet dat per se “door de strot gedouwd worden” van de bewoners van ’t Horntje en van wellicht menig Texelaar. Iets dergelijks voegt niets toe aan ons toch al druk bezochte eiland, waarvan akte.


In een eerdere reactie herinner ik mij nog wel een plek voor een dergelijk kunstwerk, namelijk op Het Binnenhof. Maar nóg beter en doeltreffender (als het kunstwerk tóch met alle geweld gemaakt dient te worden) lijkt mij het belangrijkste plein van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires als 'De Hand Van God' als eerbetoon aan de vorig jaar op 60-jarige leeftijd overleden Argentijnse volksheld Diego Maradona, die in de kwartfinale van het WK 1986 in Mexico in een duel tegen Engeland uit het zicht van een graaiende keepershand springend met de hand scoorde en die goal werd nota bene gewoon goed gekeurd. In datzelfde duel scoorde Maradona na een slalom vanaf eigen helft het magistrale doelpunt dat werd verkozen tot mooiste doelpunt aller tijden. Later werd in de finale van Duitsland gewonnen, waardoor Maradona reeds bij leven een legende annex volksheld werd. Na diverse trainersfuncties plus een drugsverslaafd leven overleed Maradona vorig jaar. Ik denk dat de Argentijnse bevolking blijer is met het kunstwerk dan de bewoners van Texel en met name van ’t Horntje. Hopelijk maakt de desbetreffende rechtbank over zes weken de bewoners van ’t Horntje net zo blij door het zogenaamde kunstwerk definitief naar Buenos Aires te exporteren….


Co van Heerwaarden,

Den Burg