Wat ik zeggen wou

Gasthuisstraat

Beste Edo,


Met belangstelling heb ik in je artikel in de Texelse Courant gelezen dat je last hebt van coronakilo’s. Maar je gaat fietsen en wandelen om de kilo’s er weer af te krijgen. Top! Graag geef ik je het advies om je wandelroute via de Gasthuisstraat richting Pontweg te nemen. Dan kun je met eigen ogen zien hoe de bewoners van de Schuttehof en de Schuttehoek met gevaar voor hun leven de Gasthuisstraat moeten oversteken als ze naar het centrum lopen.


Je hebt namelijk verzuimd om ter plaatse een zebrapad aan te leggen. Er staat een klein lullig bordje met de tekst ‘overstekende ouderen’ dat geen automobilist zo snel kan lezen. Ik zie ouderen met rollator schuin de weg oversteken. Dat er nog geen aanrijding heeft plaatsgevonden mag een wonder heten. Is het met het oog op de enorme wegaanpassingen op het eiland soms een te geringe zaak?


Hoe moeilijk kan het zijn om (al is het maar tijdelijk) met wegenverf even een zebrapad aan te brengen. Overigens vraag ik me af of je enig idee hebt van de gigantische stroom auto’s die sinds enkele weken van s’ morgens vroeg tot ‘s avonds laat door het bedoelde deel van de Gasthuisstraat gaat. Het gaat hier over de straat waaraan alleen maar senioren wonen.


Wat dit laatste betreft viel mij op dat je onder druk van de bewoners van de Kogerstraat er voor gaat zorgen dat er zo weinig mogelijk vrachtverkeer door die straat gaat rijden. Waarlangs denk je dat die vrachtauto’s dan naar het centrum zullen rijden?


Bart Siemeling,

Beatrixlaan Den Burg

Reactie Edo Kooiman:

"Het zebrapad is niet nagalaten, maar men moet wel ergens Den Burg in kunnen. Dan kan niet alles tegelijk open liggen. Zodra de werkzaamheden Akenbuurt zijn afgerond, wordt de Gasthuisstraat aangepakt en van een zebrapad voorzien. Dit staat dus al in de planning. Wat betreft het vrachtverkeer door de Kogerstraat: het was een opdracht van de politiek (gemeenteraad) om vrachtverkeer op die plek te ontmoedigen. Die wens heb ik als wethouder uitgevoerd."