Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

Secretaire naar Oudheidkamer

Astrid van de Wetering uit Oudeschild heeft een secretaire belangeloos over gedaan aan de Oudheidkamer. De antieke kast werd kosteloos uit het huis getild met de verreiker van Stephan Hin. Conservator Alec Ewing is in zijn nopjes met de aanwinst.

“We weten er nog niet heel veel over. De kast - waarschijnlijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw - heeft naar verluidt lange tijd ergens in De Cocksdorp gestaan. Het is een dure kast en in de tijd een behoorlijke investering geweest. Dit was een kast voor een notaris of een huisarts. Dit was geen kast die iedereen zich kon veroorloven. Als mensen via overlevering meer over deze kast denken te weten, horen we dat natuurlijk heel graag.”

De secretaire wordt nu eerst opgeknapt, zo moet er onder meer een poot weer worden vastgezet. “De kast heeft gebruikerssporen en dat moet ook zo blijven, dat past ook bij de Oudheidkamer. Zodra de kast is gerestaureerd zoeken we een mooie plaats in de Oudheidkamer”, vervolgt Alec.


Het kleine museum in Den Burg hield afgelopen jaar noodgedwongen de deuren gesloten vanwege de coronapandemie. Het is een kleine ruimte en daarnaast draait het museum op vooral oudere vrijwilligers. Dit jaar hopen we weer open te kunnen. We hebben een plan om toch open te kunnen straks en bovendien zijn de vrijwilligers straks gevaccineerd.”