Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Echte blijheid

Vandaag een onderwerp dat gelinkt is aan problemen die ik in mijn praktijk als advocaat meemaak. Juist in deze tijd sta ik stil bij een vraag die ik vaak krijg. Namelijk hoe ik omga met de vele problemen waar ik in mijn werk mee te maken krijg? En hoe ik evengoed rustig kan blijven en lekker slaap. Het is voor mij al de gewoonste zaak van de wereld geworden om zo te leven en werken. En toch ga ik deze vraag beantwoorden. Wellicht kun je er iets mee als je leven nu niet zo lekker loopt.


Mijn verhaal begint eigenlijk jaren terug, bij mijn eerste kantoor op de ZuidAs. Als mijn telefoon om 18:00 uur overgaat. Ik had mijn jas al aan om naar huis te gaan. Ren toch nog naar de vaste lijn toe en… krijg van mijn baas te horen dat ik het dossier van mijn zieke collega-advocaat moet overnemen in verband met de zitting volgende week. De drie dikke dossiers van cliënt X in die en die kast, alle drie zo dik als de ouderwetse gele telefoongids. Ik herinner me nog dat ik zeg dat ik een filmafspraak met vriendinnen heb en morgen weer beschikbaar ben, waarop mijn baas vertelt dat dit nu voor gaat en er zelfs nog achter dicteert of ik meteen een ticket naar Brussel wil boeken. Een ticket voor mijzelf en voor onze internationale cliënt Y omdat ik die zaak óók moet overnemen. Ik weet nog wel dat ik de telefoon neerlegde en denk… “waar ben ik in terecht gekomen…?” De regie van mijn leven lijkt op dat moment volledig uit handen gegeven. Iets wat op zich logisch is als je werknemer bent. Dat van mij ook verwacht werd dat ik de avonden werk, had ik niet eerder begrepen… Op dat moment is bij mij de knop omgegaan en dat is radicale zelfzorg. Ik heb het meteen serieus aangepakt en er zelfs meerjarige opleidingen voor gevolgd. Omdat ik inzag dat de combinatie van inhoudelijk goed zijn en goed voor jezelf zorgen een gouden combinatie is. En dat is wat ik jou nu gun. Juist nu de wereldwijde politieke situatie van dit moment veelal bepaalt hoe ons leven op dit moment eruit ziet.


Wat ik bedoel met radicale zelfzorg? Dat betekent voor mij dat ik én verantwoordelijkheid neem naar mijn klanten én aandacht schenk aan mijn eigen energieniveau. Dat adviseer ik anderen ook. Ben je boos? Zorg dat je iets doet met die energie. Ga bijvoorbeeld boksen of sporten. Ben je moe? Creëer tijd om te mediteren of maak juist toch die wandeling. Beweging ontspant namelijk. Slaap je slecht? Dan is de kans groot dat je je hersens overdag te weinig ontspant, waardoor ze s ’nachts blijven draaien. En ja, helaas, tv-kijken is ook een inspanning. Zorg dus voor een écht moment van ontspanning overdag. Zodat je ’s nachts goed kan slapen. Als je deze, supereenvoudige, tips integreert in je leven, maakt het uiteindelijk niet meer uit wát je doet en ga je ervaren dat het erom gaat hóe je het doet. Dan kun je ondanks de omstandigheden om je heen rust en plezier ervaren.


Op een mooie week! Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker