Sander Bremer praat over het toerisme en wonen op Texel.
Sander Bremer praat over het toerisme en wonen op Texel. Foto: Dirk Kalverboer

"Merk dat het steeds drukker is bij de boot”

Sander Bremer (19) uit Oosterend, werkzaam bij Abuco BV in Middenmeer, vertelt hoe hij tegen het toerisme en wonen op Texel aankijkt. Deel zeven in de serie "Jonge Texelaars over het toerisme en wonen op Texel."

Het toerisme is in de ogen van Sander erg belangrijk voor het eiland. “Texel is mede door het toerisme geworden zoals het nu is. Daarnaast vind ik het toerisme wel gezellig, je komt veel mensen tegen die niet op Texel wonen.”


Het toerisme houdt de economie op het eiland staande, maar er moet volgens Sander ook voor gewaakt worden dat het goed blijft gaan. “Er moeten bijvoorbeeld niet meer vakantiehuisjes of bungalows gebouwd worden. Ik merk - als ik uit mijn werk vandaan kom - dat het steeds drukker is bij de boot met het aantal toeristen. Het is in mijn ogen wel goed zo, het moet niet nog drukker worden op het eiland en ik vind dat de natuur niet de dupe moet zijn vakantiewoningen. De mensen komen ook graag voor de natuur naar ons eiland toe.” Hij zou niet zozeer weten wat er anders zou moeten aan het toerisme.


De toekomst van het toerisme is niet iets waar de 19-jarige Sander zich vaak mee bezighoudt. “Ik doe wel af en toe klusjes voor vakantiehuisjes, maar het toerisme ligt eigenlijk niet echt in mijn straatje voor het werk wat ik doe.” Hij is lasser en fitter van beroep.

Huizenprijzen

Over de huizenprijzen op Texel heeft Sander wel lichte zorgen. “Het is niet zo dat ik er nachten van wakker lig, maar ik realiseer me wel dat het straks lastig is om in je eentje een huis te kopen op Texel. Je moet eigenlijk wel met z’n tweeën zijn om hier een huis te kunnen betalen.” In de toekomst zou Sander graag woonachtig blijven op Texel. “Het liefste in Oosterend, het is hier allemaal ons kent ons en je merkt hier echt het dorpse gevoel, daar hou ik van. Dat dorpse gevoel is hier in mijn ogen toch heel anders dan aan de overkant.


Hij verwacht dat in de toekomst de helft van het aantal jongeren dat momenteel op Texel woont ook daadwerkelijk op Texel blijft wonen. “Sommige jongeren studeren en wonen op zichzelf in de stad. Ik denk dat die jongeren ook aan de overkant blijven, aangezien zij met hbo of universiteit wellicht een goede baan kunnen krijgen daar. De jongeren die niet studeren en die net als ik werken en leren, blijven denk ik wel op Texel wonen.”

Sander hoort om zich heen wel eens dat jongeren van zijn leeftijd graag het eiland willen verlaten voor de stad. “Ik denk dat zij graag Texel willen verlaten voor de stad, vanwege de drukte die daar is, daar houden sommigen van. Zij vinden wellicht niet zoveel aan Texel en willen gewoon dolgraag kijken hoe het ergens anders is.

Over de toekomst van Texel heeft Sander nog geen grote zorgen. "Je hoort soms wel om je heen dat het eiland vergrijst. Ik merk daar zelf nog niet zo heel veel van. Maar als ik het ga merken, dan ga ik me wel een beetje zorgen maken. Ik hoop dat Texel in de toekomst gewoon een levendig eiland kan blijven en ik denk ook wel dat het zo blijft. Ik denk wel dat de gemeente er iets aan kan doen om het eiland levendig te houden onder de bevolking. Ze moeten meer goede starterswoningen maken, zodat de jongeren hier ook kunnen blijven wonen. Alleen vind ik wel dat de Texelaars voorrang moeten krijgen op de woningen.”