De nieuwe boot van de duikclub wordt in Oudeschild te water gelaten.
De nieuwe boot van de duikclub wordt in Oudeschild te water gelaten. Foto: Aangeleverd

"Speciale lift voor duiker om na duik weer aan boord te komen'

Duikclub Texel heeft een nieuwe boot, die de afgelopen maanden door de leden zelf is ingericht, in gebruik genomen.

De nieuwe boot, de 8,4 meter lange en 2,8 meter brede Burgh Sandt, werd vorige week in Oudeschild te water gelaten. De boot is formeel eigendom van de nieuwe Stichting Maritiem Erfgoed Texel (met ANBI-status) die begin dit jaar werd opgericht en wordt geƫxploiteerd door de duikclub. De komst ervan is onderdeel van een plan van de duikclub om de kennis van de maritieme archeologie te verbeteren voor het onderzoek naar wrakken die voor de Texelse kust liggen.


Diverse leden van de vereniging volgen een opleiding bij de Landelijke Werkgroep Archeologie Onderwater van de Nederlandse Archeologievereniging en daarvoor gaan ze binnenkort op pad met de nieuwe Burgh Sandt om archeologisch onderzoek te doen bij het zogeheten 'Kanonnenwrak'. De leden hopen daarmee het NAS-2 certificaat van de maritieme archeologische opleiding te halen. Dat is een vervolg op het NAS-1 certificaat dat de leden vorig jaar behaalden. "Op die manier kunnen we op een professionele manier te werk gaan en onze opgedane kennis delen met diverse belanghebbende organisaties." De opleiding past binnen de samenwerking die een paar jaar geleden ontstond tussen de Texelse duikers, gemeente, provincie en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Die samenwerking biedt de duikers de mogelijkheid om te duiken naar wrakken op de zeebodem en om materialen uit wrakken boven water te halen als deze bijvoorbeeld veilig moeten worden gesteld.


De nieuwe boot is volgens de duikclub de afgelopen drie maanden verbouwd van visboot tot volwaardig schip voor dagtochten. De boot stond in een schuur waar de leden aan het werk waren om de boot in te richten. De Burgh Sandt kreeg onder meer een duiklift waarmee duikers na het maken van een duik op makkelijke wijze terug aan boord kunnen komen. "Dat was een flinke investering voor een relatief kleine club, maar het is wel een enorme stap vooruit in het duikcomfort aan boord." Er zit ook nog ouderwetse duiktrap tegen de achtersteven. Er zit side-scan sonar op het schip voor het zoeken naar wrakken, de navigatie-apparatuur is opnieuw ingedeeld en er is volgens de club heel veel bekabeling vernieuwd en opnieuw getrokken. "De duikclub bestaat 48 jaar en met dit schip koersen we vol trots af op het 50-jarig jubileum."